ua en ru

В Україні виявлено канал незаконного переміщення осіб до країн ЄС, - ДПСУ

В Україні виявлено канал незаконного переміщення осіб до країн ЄС, - ДПСУ Фото (прес-служба ДПСУ): нелегальних мігрантів перевозили на яхтах

Прогулянкові катери з прапором України використовувалися не за призначенням

Державна прикордонна служба України виявила та попередила чергову спробу незаконного переміщення через державний кордон нелегальних мігрантів на ділянці відповідальності відділу прикордонної служби "Очаків" Херсонського загону. Про це повідомили у прес-службі ДПСУ.

Так, правоохоронцям стало відомо, що деякі невеликі катери, які зареєстровані в Україні, використовуються зловмисниками для переправлення нелегальних мігрантів до країн Європейського союзу. У ході перевірки отриманої інформації прикордонники здійснили огляд яхт, які 11 квітня прибули на оформлення для виходу у відкрите море.

"При проведенні контрольних заходів власник першого катера №УНА-6482 (прапор України) не зміг обґрунтувати закупівлю великого запасу питної води - близько 800 літрів. Крім того, при огляді прикордонники звернули увагу на гумовий човен, який, своєю чергою, міг використовуватися для доставки нелегальних мігрантів з берега до катера. В подальшому було встановлено, що вихід судна не має на меті прогулянку до Туреччини, а насправді екіпаж отримав завдання від організаторів доставити нелегальних мігрантів з територіального моря Туреччини до берегів Італії", - йдеться в повідомленні.

У зв'язку з цим українські прикордонники поінформували правоохоронні органи іноземних держав середземноморського басейну. В результаті спільної роботи і завдяки своєчасному обміну інформацією 26 квітня ц.р. фінансовою поліцією м. Кротоне (Італійська Республіка) за підозрою в перевезенні нелегальних мігрантів було затримано трьох громадян України, які намагалися на прогулянковому катері доставити до країни Євросоюзу 26 нелегальних мігрантів. Всім трьом громадянам обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

"Інший власник прогулянкового катера №УМБ-7348-К (прапор України) також не зміг пояснити закупівлю великого запасу питної води (більше 200 літрів). На підготовку до протиправної діяльності вказували й інші обставини. Надалі результатом спільних дій правоохоронних відомств кількох держав стало затримання 20 квітня підрозділом берегової охорони порту Мірінас (Грецька Республіка) трьох громадян України - членів екіпажу вищевказаної яхти, які намагалися незаконно перевезти 37 нелегальних мігрантів з Афганістану, Сирії та Сомалі", - йдеться в повідомленні.

Протягом 2015 р. прикордонники виявили майже 300 незаконних мігрантів, які незаконним шляхом намагалися перетнути державний кордон України і потрапити до країн Європейського союзу.

Нагадаємо, від жовтня 2014 р. по березень 2015 р. Держприкордонслужба затримала 1080 незаконних мігрантів.

Раніше повідомлялося, що в Україні можуть з'явитися прокурори з протидії торгівлі людьми.