ua en ru

Україні вигідне впровадження другого рівня пенсійної системи, - експерти

Для України введення другого рівня пенсійного забезпечення з персональними накопичувальними рахунками для кожного майбутнього пенсіонера є ключовим моментом пенсійної реформи, що проводиться урядом, і головною метою реформування існуючої пенсійної системи. Таку думку висловлюють українські політичні і економічні експерти.

Глава правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що зведення реформи лише до підвищення пенсійного віку - "це міф ". "Так, пропонуються жорсткі економічні і соціальні рішення. Жорсткі, але необхідні", - відзначає політолог.

За словами старшого економіста CASE-Украина Володимира Дубровського, реальний сенс реформи полягає у веденні так званого "другого рівня" пенсійного забезпечення, в рамках якого громадянин сам формує свої пенсійні відрахування, які йдуть на персональний рахунок, а не в солідарну систему. "Для того, щоб це працювало, потрібна довіра до держави, потрібна відвертість Пенсійного фонду. Чого зараз немає. Тому люди і бояться в принципі переходу на другий рівень, тому що немає упевненості в збереженні грошей. Система персональних рахунків зробить пенсійне забезпечення зрозумілішим і прозорішим", - відзначає економіст.

Експерти визнають, що спочатку солідарна система пенсійного забезпечення не буде повністю ліквідована. Але наявність другого рівня її удосконалюватиме і згладжуватиме її недоліки, надаючи альтернативу. "Накопичувальна система - це система для молодих людей. Молоді покоління зможуть нагромаджувати. Дуже складна ситуація з другим рівнем для людей середнього віку. Так, вони теж нагромаджуватимуть, але у них просто немає часу, аби забезпечити собі нормальну пенсію. До пенсійного віку - 15 або десять років - і що робити? Думаю, для них повинна залишитися в повному об'ємі солідарна система плюс можливість накопичувального страхування", - відзначає В.Фесенко.