ua en ru

В Україні впроваджувати послугу перенесення номерів хочуть поляки та росіяни

В Україні впроваджувати послугу перенесення номерів хочуть поляки та росіяни Фото: чотири компанії претендують на будівництво бази для впровадження послуги перенесення номерів в Україні

Всього заявки на участь у тендері подали чотири компанії

Заявки на участь в тендері по будівництву технічної бази, яка здійснить можливість перенесення номерів абонентів стільникового зв'язку в Україні (Mobile Number Portability, MNP), подали чотири компанії. Розкриття тендерних пропозицій відбулося 19 жовтня, передає кореспондент РБК-Україна.

Перший претендент - компанія "Діалінк", власниками якої є громадяни України Тетяна Нечипорук та Сергій Халимоненко. Вони пропонують побудувати центральну базу перенесених номерів на технологіях американської компанії Cisco. Вартість реалізації проекту оцінюють у 67,999 млн грн.Трохи менше запросила польська T4B - 62,359 млн грн. Вона збирається будувати базу на рішеннях американської компанії HP.

Найнижчу ціну запропонувала компанія "Технічний Центр Інтернет" - 17,7 млн грн. Вона використовує рішення китайської корпорації Huawei. "Технічний Центр Інтернет" є адміністратором домену .УКР. Кінцеві бенефіціари компанії - 8 осіб, двоє з яких проживають в РФ, один в Канаді, решта в Україні.

"Наймолодший" учасник тендеру - компанія "SI Центр". Вона заснована 5 березня 2015 р. і входить в структуру "Софтинвест холдинг". Власниками компанії є Олексій Зарахович і його син Дмитро Зарахович. Компанія запропонувала побудувати базу перенесених номерів на технологіях словенської Iskratel за 25,781 млн грн.

Замовник торгів, Український державний центр радіочастот, відправляв також пропозицію взяти участь у тендері шведської компанії Ericsson. Компанія iConnective (США), що належить їй, тривалий час консультувала українську владу в питаннях впровадження послуги і збиралася брати участь у тендері. Але в останній момент відмовилася. В українському представництві Ericsson повідомили, що не коментують результати тендерів.

Представники тендерного комітету повідомили, що задоволені ціновими пропозиціями. Коли оголошували тендер, передбачалося, що вартість закупівлі перевищить 72 млн грн. Переможець буде оголошений протягом 20 днів.

Нагадаємо, що наприкінці вересня Національна комісія з питань регулювання зв'язку та інформатизації запропонувала операторам самостійно профінансувати запуск послуги. Згідно з розрахунками УДЦР, на запуск MNP державі не вистачає 69 млн грн. Загальну вартість обладнання та програмного забезпечення, необхідного для побудови системи, УДЦР оцінив в понад 80 млн грн. З них 11,5 млн він готовий вкласти сам.