ua en ru

В Україні спрощено доступ цінних паперів іноземних емітентів на внутрішній ринок

В Україні спрощено доступ цінних паперів іноземних емітентів на внутрішній ринок Фото: українцям спростили доступ до цінних паперів іноземних емітентів (dp.sfs.gov.ua)

Відтепер українці можуть вільно купувати зазначені папери і розпоряджатися ними

Цінні папери, розміщені на закордонних біржах, стали доступні не тільки для великих інвесторів, але і для будь-якого громадянина України. Про це повідомляє прес-служба Нацдепозитарію.

Як повідомляється, 06 лютого цього року в силу рішення N 871 "Про внесення змін до положення про допуск цінних паперів іноземних емітентів до обігу на території України", відповідно до якого громадяни України можуть придбати іноземні цінні папери і вільно ними розпоряджатися: продавати, дарувати, передавати у спадщину тощо.

"В результаті спростилася процедура входу цінних паперів на ринок. Тепер все, що необхідно зробити емітенту для отримання дозволу від НКЦПФР на допуск цінних паперів іноземній компанії - заповнити стандартну форму заяви. Збір іншої інформації і введення на український фондовий ринок здійснює НДУ. Кількість цінних паперів в обігу для їх власників поки не обмежується", - говорить голова правління НДУ Міндаугас Бакас.

Рішення скасовує обмеження обсягу іноземних цінних паперів, допущених до обігу на ринку України. Будь-яку кількість паперів певного випуску, що отримав допуск, може заводитися в країну. Оборот паперів не обов'язково має відбуватися на біржі. Це дає більше свободи покупцям і продавцям, які можуть домовлятися про купівлю-продаж між собою. Цінні папери можуть дарувати, передавати у спадщину тощо

Крім того, суттєво спрощено процедуру допуску цінних паперів на ринок України. Крім цього, тепер дозвіл на допуск іноземних цінних може бути надано не тільки за заявою емітента, але і за зверненням НДУ. Досі, якщо емітент не був зацікавлений у його зверненні цінних паперів в Україні, це не могло статися. На сьогодні НДУ може

Центральний депозитарій веде депозитарний облік всіх емісійних цінних паперів, крім облік яких веде Національний банк України відповідно до компетенції, визначеної законом.

За станом на 31.01.18:

- відкрито рахунків ДУ - 210 (з них 7 у стані припинення здійснення депозитарної діяльності)

- відкрито рахунків емітентів - 10468

обслуговуються ЦБ: в кількості - 4 176 772 668 786 на загальну номінальну вартість– 1 719 231 046 861,79 гривень.

Нагадаємо, з 12 лютого 2018 Національний банк України припиняє розміщення депозитних сертифікатів зі строком погашення 3 місяці з урахуванням повернення Міністерства фінансів на внутрішній ринок короткострокового державного боргу.