ua en ru

НБУ призупиняє розміщення короткострокових депозитних сертифікатів

НБУ призупиняє розміщення короткострокових депозитних сертифікатів Фото: НБУ поки не буде розміщувати короткострокові депозитні сертифікати (УНІАН)

Розміщенням зазначених цінних паперів буде займатися Мінфін

З 12 лютого 2018 Національний банк України призупиняє розміщення депозитних сертифікатів зі строком погашення 3 місяці з урахуванням повернення Міністерства фінансів на внутрішній ринок короткострокового державного боргу. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Національний банк відновив розміщення 3-місячних депозитних сертифікатів у вересні 2017 року, оскільки у той час Міністерство фінансів не здійснювало розміщення 3-місячних ОВДП, а терміни угод на міжбанківському кредитному ринку, зазвичай, не перевищують два тижні, і, як наслідок, формування вартості 3-місячних гривневих ресурсів не відбувалося. Це ускладнювало процес ціноутворення для інших інструментів, зокрема валютних форвардів. Натомість, відновлення розміщення 3-місячних депозитних сертифікатів сприяло формуванню кривої прибутковості та підвищення ефективності трансмісійного механізму монетарної політики НБУ.

Проте сьогодні на грошово-кредитному ринку є й інші індикатори вартості 3-місячних гривневих ресурсів і, відповідно, формування кривої дохідності на відповідному відрізку може відбуватися і без розміщення 3-місячних депозитних сертифікатів НБУ.

Зараз Мінфін регулярно розміщує 3-місячні ОВДП. Крім того, зараз в обігу вже знаходиться велика кількість ОВДП з короткими строками погашення (обсяг таких цінних паперів з терміном погашення до 3 місяців становить 14,4 млрд гривень). Відповідно, в учасників ринку достатньо інструментів для торгівлі, і вони регулярно укладають угоди з короткостроковими ОВДП на вторинному ринку.

Разом з тим Національний банк не виключає можливості повернення до розміщення 3-місячних депозитних сертифікатів у разі, якщо ситуація зміниться, і це буде необхідним для підвищення ефективності трансмісійного механізму монетарної політики НБУ.

Нагадаємо, державний ПАТ "Ощадбанк" став головним покупцем ОВДП в 2017 році.