ua en ru

Україні варто докласти зусиль з покращення податкової, митної та регуляторної політики, - СБ

Україні варто докласти зусиль з покращення податкової, митної та регуляторної політики. Таку думку висловив директор Світового банку (СБ) в Україні, Білорусі та Молдові Мартін Райзер, коментуючи зниження рейтингу України в звіті «Doing Business 2012».

«Україна зробила деякі позитивні кроки, але інші країни рухаються швидше. Щоб відновити довіру інвесторів, Україні варто докласти більш рішучих і послідовних зусиль з покращення податкової, митної та регуляторної політики, а також зусиль в галузі забезпечення виконання контрактів та прав інтелектуальної власності», - відзначив він.

За словами Райзера, оскільки рівень конкуренції за інвестиції зростає на глобальному рівні, спостерігається прискорення темпів реформ з метою покращення бізнес клімату.

«В 2010-2011 роках Грузія, Латвія, Македонія, Молдова, Російська Федерація та Україна здійснили 4 регуляторних реформи кожна. Але український рейтинг не покращився, оскільки найважливіші реформи, які здійснила Україна, були ініційовані надто пізно, щоб вплинути на цьогорічний рейтинг. Це стосується і внесених змін до Закону щодо спрощення процедури заснування підприємництва (почали діяти з 6 червня 2011 р.), і заходів щодо спрощення процедури отримання дозволів на будівництво (період дії червень 2011 - січень 2013 рр.). Попри те, що за методологією звіту «Ведення бізнесу» враховувались всі реформи, які здійснювались до 1 червня 2011 р., показники «Сплата податків» оцінювали той об'єм податкового навантаження на стандартну компанію, який існував протягом попереднього календарного року. Тобто «Ведення бізнесу 2012» оцінював дані за 2010 р. Це означає, що зменшення з січня 2011 р. кількості податкових відрахувань та зниження податкових ставок згідно нового Податкового кодексу - не знайшло свого відображення в цьогорічних рейтингах «Сплата податків». Зокрема, Україна внесла зміни до законодавства про врегулювання комерційних суперечок та збільшення ефективності виконання умов контрактів. Країна також спростила систему оподаткування та зробила її для компаній менш затратною завдяки перегляду та уніфікації податкового законодавства, зниження ставок податку на прибуток, а також уніфікації відрахувань на соціальне забезпечення. Зміни до законодавства про банкрутство та виконання судових рішень надали більше гарантій для забезпечених кредиторів. Україна також скасувала вимогу для отримання дозволу на придбання нової корпоративної печатки, що спрощує процедуру відкриття підприємства. Водночас, процедуру міжнародної торгівлі було ускладнено через запровадження додаткових перевірок для митного оформлення», - говориться в звіті «Doing Business 2012».