ua en ru

В Україні стартувала кампанія проти ртутьвмісних ламп

В Україні стартувала кампанія проти ртутьвмісних ламп

Благодійний фонд MAXUS і Проект Програми розвитку ООН та Глобального екологічного фонду "Трансформація ринку в напрямку енергоефективного освітлення" оголосила про початок кампанії з привернення уваги населення і української влади до проблеми правильного збору та утилізації відпрацьованих ламп, що містять ртуть, повідомляють українські ЗМІ.

Наголошується, що в рамках кампанії організатори планують поширити інформацію про шкоду для екології та здоров'я людини ртуті, що міститься у люмінесцентних лампах, та важливості правильного збору та утилізації таких ламп. Також, з 27 по 29 травня, будуть організовані тимчасові пункти збору ртутьвмісних джерел світла в торгових точках однієї з українських мереж гіпермаркетів.


За даними видання, Всесвітня організація охорони здоров'я відносить ртуть до токсинів, які найбільш небезпечні для навколишнього середовища і здоров'я людини.

Також підкреслюється, що отруєння ртуттю може відбутися не тільки при прямому контакті з її парами при розбитті люмінесцентних ламп, але і при вживанні в їжу молока і м'яса корів, випас яких проводився поблизу полігонів та звалищ, куди хаотично скидаються ці лампи, а також у багатьох інших випадках, наприклад, через ґрунт, воду і т. д.

Всього 1 (один) грам ртуті, який потрапив у навколишнє середовище, забруднює 200 000 кубічних метрів води та 3 мільйона кубічних метрів повітря. До того ж, ртуть накопичується в коренях рослин і дерев, гриби, водорості і риби, пише видання.

Тому відпрацьовані ртутьвмісні лампи підлягають спеціальній утилізації – їх не можна викидати у контейнери для сміття. Однак, навіть усвідомлюючи важливість правильної утилізації люмінесцентних ламп, жителі України нерідко відчувають складнощі, оскільки на сьогоднішній день в державі фактично відсутня система пунктів збору таких ламп від населення, відзначається в публікації.