ua en ru

Україні слід добиватися перегляду газового контракту з Росією за допомогою юридичних механізмів, - експерт

Україні слід добиватися перегляду газового контракту з Росією за допомогою юридичних механізмів, а не політичних домовленостей. Про це заявили експерти центру «Номос» Михайло Гончар і Максим Алінов, пише «Дзеркало тижня».

Як відзначають експерти, «будь-яка спроба досягти політичного врегулювання з російською стороною в частині питань газової співпраці пов'язана з серйозними викликами для економічної (зокрема, енергетичною) і політичної безпеки України».

Експерти запевняють, що такі альтернативні способи врегулювання носять юридичний характер і передбачені самим газовим контрактом, а також застосованим до нього правом Швеції.

«Зокрема, пункт 4.4 газового контракту передбачає, що у випадку якщо «обставини на ринку паливно-енергетичних товарів істотно змінилися в порівнянні з тим, що сторони обгрунтовано чекали при висновку цього контракту, і контрактна ціна, вказана в пункті 4.1 цього контракту, не відображає рівня цін ринку», то сторони вступають в переговори по перегляду контрактної ціни. Далі передбачено, що якщо домовленість про перегляд контрактної ціни не буде досягнута протягом трьох місяців з дати початку переговорів, будь-яка із сторін має право передати справу в Стокгольмський арбітраж для ухвалення остаточного рішення», - відзначають експерти.

Таким чином, у разі задіювання юридичного механізму врегулювання за пунктом 4.4 газового контракту українській стороні потрібно буде обгрунтувати зміну обставин на ринку паливно-енергетичних товарів, а також продемонструвати, що нинішня ціна по газовому контракту (без урахування наданої знижки) не відображає рівня цін європейського ринку.

Представляється, відзначають автори, що підготовка вказаного обгрунтування буде зв'язана з меншими труднощами для України в порівнянні із зусиллями на переконання Кремля і «Газпрому» відкоректувати цінову формулу контракту в справедливому форматі, без економічних і політичних поступок з українського боку.

«Але головне - в тому, що у разі відмови російської сторони «Нафтогаз» зможе передати суперечку про перегляд цінової формули на розгляд незалежного міжнародного арбітражу, який зможе самостійно скоректувати цінову формулу газового контракту», - підкреслюють вони.

Експерти також виражають сумнів в справедливості цінової формули по газовому контракту, що діє: ціни на європейському ринку нестримно падають, а на українському - нестримно підвищуються.

«Українській стороні важливо усвідомити, що використання юридичних механізмів в порівнянні з політичним врегулюванням несе в собі значно менші ризики ще більшого посилення залежності від «Газпрому» і Кремля», - підкреслюється в статті.