ua en ru

В Україні планують запровадити інструмент електронної петиції, - АПУ

В Україні планують запровадити інструмент електронної петиції, - АПУ Дмитро Шимків

В Україні планують запровадити інструмент колективного звернення до органів державної влади у вигляді електронної петиції. Про це під час прес-конференції в Києві повідомив заступник Адміністрації Президента Дмитро Шимків, передає кореспондент РБК-Україна.

"Вводиться поняття електронної петиції до вищих та місцевих органів влади. Крім того, запроваджується така форма спілкування з Президентом України, ВРУ, Кабінетом Міністрів та органами місцевого самоврядування", - повідомив Дмитро Шимків.

Відповідно до законопроекту № 2299 (про внесення змін до ЗУ "Про звернення громадян" щодо електронного звернення та електронної петиції), електронна петиція має стати інструментом колективного звернення щодо суспільно важливих питань, яке розглядатиметься органами державної влади та органами місцевого самоврядування за наявності необхідної кількості підписів.

Збір підписів проводитиметься на веб-порталі органу державної влади або веб-сайті громадської організації. Розгляд петиції має відбутися протягом 10 днів. У разі ненабрання необхідної кількості підписі е-петиція не розглядатиметься.

Окрім того, Представник Президента наголосив на неприпустимості вимоги наявності електронного підпису під петицією.

Нагадаємо, що в парламенті також зареєстрований альтернативний законопроект № 2299-1. Останній пропонує збирати підписи під е-петицією протягом двох місяців, чітко визначити кількість необхідних підписів в залежності від розміру територіальної одиниці, обов'язкового розгляду петиції, навіть за умови ненабрання необхідної кількості підписів (в якості звичайного звернення), залучення ініціатора петиції до розгляду звернення тощо.

Нагадаємо, раніше Шимків заявив, що електронні звернення громадян прирівняють до паперових.