ua en ru

В Україні близько 200 тисяч переселенців мають проблеми з держвиплатами, - правозахисники

В Україні близько 200 тисяч переселенців мають проблеми з держвиплатами, - правозахисники Фото: переселенці (112.ua)

У переселенців виникають проблеми у питаннях отримання соціальних і пенсійних виплат

В Україні близько 200 тисяч внутрішньо переміщених осіб мають проблеми з держвиплатами. Про це 8 червня у Дніпрі заявили представники Агентства ООН у справах біженців у місті і правозахисники, які займаються відстоюванням прав переселенців, повідомляє "Радіо Свобода".

"Близько 200 тисяч внутрішньо переміщених осіб в Україні зіткнулися з проблемами у питаннях отримання соціальних і пенсійних виплат", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, наразі в Україні до розгляду в судах вже дійшло понад 80 справ переселенців щодо призупинення їм пенсійних і соціальних виплат.

"Законодавство країни має забезпечувати право громадянина на отримання пенсії, незалежно від того, де мешкає особа. Ми вважаємо, що пенсія - це не привілей, а право, тому люди, які заслужили, все життя працювали, мають отримувати свою зароблену пенсію", - заявив голова офісу Агентства ООН у справах біженців у Дніпрі Мамо Мулусеу.

Зазначається, що 8 червня 2016 року Кабінет міністрів України ухвалив постанову №365 про порядок призначення або відновлення соцвиплат переселенцям і порядок здійснення контролю за проведенням таких виплат за місцем фактичного проживання чи перебування.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука назвав реальне число переселенців з Криму і Донбасу.

"За об'єктивними даними та суб'єктивними оцінками, кількість переселенців, зареєстрованих у Мінсоцполітики - понад 1,63 млн осіб. Реально ж людей, які змінили місце проживання, близько 900 тисяч. Ось така різниця", - заявив Тука.