ua en ru

Україні необхідно збільшити площу посівів кукурудзи на 9,1% - до 5 млн га, - експерти

Україні необхідно збільшити площу посівів кукурудзи до 5 млн га. Таку думку висловили експерти в галузі агропромислового комплексу на науково-практичному семінарі "Нова стратегія виробництва зернових та олійних культур: шанси і можливості України" в Національному науковому центрі "Інститут землеробства НААН", передає прес-служба НААН.

"З урахуванням підвищеного попиту на зерно і олійну продукцію на внутрішньому та зовнішньому ринках та змін клімату вчені-аграрії рекомендують: збільшити площу посівів кукурудзи на зерно до 5 млн га; озимого тритікале - до 700 тис га; частку посівів сої в групі олійних культур підвищити до 30% (2 млн га); розширити посіви сорго в південному регіоні до 700 тис га; оптимізувати посіви соняшника до рівня 3,5 млн га (не більше 15% у сівозміні); оптимізувати посіви озимої пшениці до рівня 5,5 млн га", - йдеться в повідомленні прес-служби.

Наразі площа посівів кукурудзи в Україні становить 4 млн 579 тис. га. Таким чином, експерти пропонують збільшити існуючі посіви на 9,1%.

Крім того, на думку експертів, для збереження родючості грунтів і забезпечення сільгоспкультур збалансованим живленням необхідно збільшити до 2015 р. внесення мінеральних добрив під зернові культури в Україні, передбачити макроспеціалізацію регіонів і зон, виділивши в Україні соєво-кукурудзяний пояс.