ua en ru

Україні потрібна мудра газова стратегія, - Онищенко

Стратегічна мета України не змінилася - країна і далі планує стати енергонезалежною державою. Про це повідомив заступник голови Комітету ВРУ з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, народний депутат Олександр Онищенко під час неформальної зустрічі 15 листопада з єврокомісаром з питань енергетики Гюнтером Еттінгером в Гамбурзі.

"Україні необхідна мудра газова стратегія. Потрібно урізноманітнити джерела і маршрути постачання газу. Активізуючи різні потоки реверсного газу в Україну з Угорщини, Польщі і особливо зі Словаччини, Україна досягне поставлених цілей. Нещодавно розпочато співпрацю з новою реверсної станцією. Плани з постачання газу зі Словаччини в Україну сьогодні становлять понад 35 млн куб. м. І це дуже серйозна підтримка для України. На даний момент українські запаси газу становлять близько 17-18 млрд куб. м. Цього достатньо, щоб уникнути перебоїв до квітня наступного року, але не більше," - заявив Онищенко під час зустрічі.

Гюнтер Еттінгер, у свою чергу, підкреслив, що в Україні є величезний потенціал, щоб здобувати великі обсяги газу на її території традиційними і нетрадиційними методами. "Традиційна газовидобуток, безсумнівно, має ряд переваг, але потрібні великі інвестиції та новітні технології для того, щоб Україна могла добувати більше 20 млрд куб. мв газу в рік, що видобуваються сьогодні. Україні життєво необхідно розвиток власного газовидобування. І Європейський Союз готовий всіляко сприяти їй у цьому", - зазначив єврокомісар.

Нагадаємо, раніше Єврокомісія вже підтримала реверсні поставки газу в Україну і дала зрозуміти, що готова активно підтримувати модернізацію газотранспортної інфраструктури України.

Україні потрібна мудра газова стратегія, - Онищенко

Україні потрібна мудра газова стратегія, - Онищенко