ua en ru

Україні не загрожує новий штам пташиного грипу, - МОЗ

Україні не загрожує новий штам пташиного грипу. Про це повідомив під час брифінгу перший заступник голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України Олександр Кравчук, передає прес-служба Міністерства охорони здоров'я України (МОЗ).

"На сьогодні нічого насторожуючого в Україні не виявлено, як і у всіх інших країнах світу, крім Китаю. Державна санітарно-епідеміологічна служба України продовжує спостереження за циркуляцією вірусу грипу в довкіллі згідно з рекомендаціями ВООЗ", - зазначив Кравчук.

За його словами, наразі джерело збудника не встановлено, але підтверджено, що це дійсно штам пташиного грипу, тобто є достовірні відомості про те, що цей вірус не передається від людини до людини, а лише від живого птаха до людини. Тому немає потреби вводити додаткові обмежувальні заходи до тих осіб, котрі подорожують до Китаю та повертаються звідти.

Згідно з процедурою, пояснив Кравчук, в Україні існує система моніторингу за циркуляцією вірусу грипу в довкіллі.

"Ми відбираємо в моніторингу сироватки крові здорових людей, обов'язково досліджуємо віруси у тих людей, котрі хворіють на важкі форми респіраторних захворювань, які потрапляють в реанімацію та ідентифікуємо ці штами грипу. Якщо ми знаходимо якийсь новий штам грипу, то активізуємо систему і починаємо працювати з тими людьми, які є носіями такого штаму", - розповів він.

Читайте також: У Китаї число загиблих від "пташиного грипу" H7N9 зросло до 13