ua en ru

В Україні розпочалася серія перевірок комп'ютерних програм в органах влади

В Україні розпочалася серія перевірок комп'ютерних програм в органах влади Глава Держслужби інтелектуальної власності Алла Жаринова

Експертна група ДСІВУ і МЕРТ вже почала перевірки

Державна служба інтелектуальної власності України розпочала серію перевірок комп'ютерних програм в органах державної влади. Про це в ході прес-конференція заявила глава ДСІВУ Алла Жаринова, передає кореспондент РБК-Україна.

"Державна служба інтелектуальної власності і Міністерство економічного розвитку і торгівлі ініціювали проведення перевірок комп'ютерних програм в органах державної влади, і ДСІВУ організувала експертну групу, яка почала ці перевірки", - заявила Жаринова.

За її словами, згідно з даними Microsoft та інших іноземних компаній, піратство в органах влади України становить 85%, а згідно з тією звітною інформацією, яку ДСІВУ щорічно надають органи влади України, рівень піратства не виходить за межі 35%.

"Різниця у 50% досить серйозна, тому "Майкрософт" та інші правовласники програмних продуктів вирішили, що необхідно провести перевірку програмного забезпечення і визначити, який саме рівень піратства, який рівень легалізованого програмного забезпечення сьогодні знаходиться в органах державної влади", - сказала Жаринова.

За її словами, ДСІВУ цю перевірку розпочала саме із себе.

"Думаю, найближчим часом, якщо буде таке бажання, ми надамо інформацію, яка в нас ситуація з легалізацією програмного забезпечення. Офіс торгового представництва, тобто USTR, високо відзначив спроби України провести саме таку перевірку, тому що до цього часу таку перевірку ніхто не проводив", - розповіла глава ДСІВУ.

Вона також зазначила, що вже створено графік перевірок і є доручення Кабінету міністрів України, яке зобов'язує органи держвлади надавати перевіряючим доступ до програмних продуктів.

"І у нас (у ДСІВУ, - ред.) були виявлені деякі проблеми, тому, коли ці проблеми вже остаточно будуть зафіксовані в акті, ми надамо результати вам, покажемо, як ця перевірка робиться, і після ми дамо графік перевірок. Фактично, за дорученням Кабміну, перевірка розрахована на рік", - повідомила Жаринова.

Нагадаємо, Україна позбулася статусу найбільшого порушника прав інтелектуальної власності.