ua en ru

В Україні з початку року відкрили майже 150 справ за злочини проти журналістів

В Україні з початку року відкрили майже 150 справ за злочини проти журналістів Фото: журналісти (flickr.com/unisgeneva)

Прокуратура передала до суду 14 кримінальних справ за злочини щодо журналістів

В Україні з початку 2017 року відкрили 149 кримінальних справ за злочини проти журналістів. Про це йдеться в повідомленні "Інституту масової інформації" з посиланням на дані Генеральної прокуратури України.

Повідомляється, що прокуратура з січня по липень 2017 року зареєструвала 149 кримінальних справ за злочини проти працівників засобів масової інформації. З них 14 справ з урахуванням кримінальних проваджень щодо правопорушень минулих років було передано до суду. Також повідомляється, що до суду передано 13 кримінальних справ, які розслідували за перешкоджання діяльності журналістів і погрози або насильство щодо журналіста.

Крім того, з початку року правоохоронці зареєстрували 113 кримінальних правопорушень за статтею 171 ("Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) Кримінального кодексу України, з яких 35 були закриті; 30 кримінальних проваджень за статтею 345-1 ("Погроза або насильство стосовно журналіста") КК, з яких 4 закрито; 5 кримінальних проваджень за статтею 347-1 ("Умисне знищення або пошкодження майна журналіста") КК. Також правоохоронні органи зареєстрували 1 кримінальне провадження за статтею 348-1 ("Посягання на життя журналіста").

За даними ГПУ, протягом 2016 року правоохоронні органи з урахуванням минулих років направили до суду 31 обвинувальний акт за злочини, скоєні проти журналістів. У 2015 році було передано до суду 11 кримінальних проваджень за 171 статтею КК.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні за місяць зафіксували 7 випадків побиття журналістів. У Національній раді журналістів переконані, що ситуація з фізичною безпекою журналістів є однією з найбільш гострих проблем.