ua en ru

В Україні використовують 1,5 мільйона недійсних паспортів

В Україні використовують 1,5 мільйона недійсних паспортів Ілюстративне фото (asn.in.ua)

Зокрема, 90 тисяч паспортів було викрадено

В Україні використовують 1,5 мільйона анульованих паспортів. Про це передає РБК-Україна з посиланням на сервіс моніторингу даних Opendatabot на основі даних Міністерства внутрішніх справ.

Як пояснюють фахівці Opendatabot, у більшості випадків після анулювання паспорта документ вилучає Державна міграційна служба, проте паспорт також можуть загубити, вкрасти або ж не віддати в ДМС після смерті його власника.

Згідно із статистикою, з 1,5 мільйона недійсних паспортів, які пройшли повз Державну міграційну службу, 1,3 були втрачені, 90 тисяч - вкрали, а 25,7 тисяч належать померлим громадянам.

"Якщо анульований паспорт не був вилучений державною міграційною службою - його можуть використовувати шахраї", - йдеться у повідомленні.

Договір, підписаний із використанням даних такого паспорта, буде вважатись недійсним.

У сервісі моніторингу даних радять перевіряти у відповідному сервісі ДМС документи людей, із якими підписуються важливі угоди, зокрема щодо позик та оренди нерухомості.

Нагадаємо, Кабінет міністрів вніс зміни до порядку оформлення паспорта громадянина України у формі ID-картки.

Згідно зі змінами, з 1 листопада 2018 року громадяни України матимуть можливість обміняти паспорт у формі книжечки на паспорт у формі картки за бажанням у будь-який час.

Також у ДМС підкреслили, що законодавство не передбачає обов’язкову заміна документів. Це означає, що усі раніше видані документи будуть чинними до завершення строку їх дії.