ua en ru

В Україні хочуть штрафувати за відмову від габаритно-вагового контролю

В Україні хочуть штрафувати за відмову від габаритно-вагового контролю Фото: фури (Віталій Носач/РБК-Україна)
Автор: Юлия Струк

В Україні планують штрафувати за відмову від габаритно-вагового контролю. Нардепи схвалили за основу відповідний законопроект №3743.

Про це повідомляє РБК-Україна.

За документ проголосували 270 парламентарів.

Згідно з документом, штрафувати за правопорушення у сфері безпеки на автотранспорті, зафіксовані на фото- та відеозаписі, несе вантажовідправник - фізособа або керівник підприємства, який надає перевізнику вантаж і вносить відомості до товарно-транспортної накладної або іншого визначеного законодавством документа на вантаж.

Закон пропонує накладення штрафу у розмірі трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 тисяча гривень) за відмову від габаритно-вагового контролю, а також за невиконання водіями, що перевозять пасажирів та/або вантажі, вимоги про зупинку.

За порушення при внесенні відомостей у товаро-транспортну накладну або інші визначені законодавством документи на вантаж хочуть штрафувати у розмірі двох тисяч таких мінімумів (34 тисячі гривень).

Крім того, порушення правил проїзду великогабаритних і великовагових автівок тягне за собою штраф у розмірі:

  • 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 гривень) - у разі перевищення габаритно-вагових норм до 2% включно;
  • 300 таких мінімумів (5100 гривень) - у разі перевищення габаритно-вагових норм від 2% до 5%;
  • 500 мінімумів (8500 гривень, у чинному законі така ж сума) - у разі перевищення габаритно-вагових норм від 5% до 10% включно;
  • тисячі таких мінімумів (17 тисяч гривень) - у разі перевищення габаритно-вагових норм понад 10%, але не більше 20%;
  • 2 тисяч мінімумів (34 тисячі гривень) - у разі перевищення габаритно-вагових норм понад 20%, але не більше 30%;
  • 3 тисяч мінімумів (51 тисяча гривень) - у разі перевищення габаритно-вагових норм понад 30%.

Нагадаємо, за підсумками минулого тижня в Україні виписали штрафів на 4,4 мільйона гривень за перевантаження автомобілів, що на 75% більше, ніж тижнем раніше.

Як писало РБК-Україна, в серпні президент України Володимир Зеленський поставив вимогу терміново організувати зважування фур на дорогах.