ua en ru

Україна зайняла 130 місце у рейтингу сприйняття корупції

Україна зайняла 130 місце у рейтингу сприйняття корупції Фото: Україна зайняла 130 місце у рейтингу сприйняття корупції

Україна піднялася на одне місце порівняно з минулим роком

Україна зайняла 130 місце у рейтингу сприйняття корупції CPI 2015. Таку статистику оприлюднила міжнародна організація Transparency International.

Минулого року Україна була на 142-му місці зі 175 позицій. Здійснити невеличке зростання індексу Україні вдалося завдяки збільшенню суспільного осуду корупціонерів, створенню антикорупційних органів та появі руху викривачів корупції. А от зволікання із реальним покаранням хабарників, а також збільшення корупційної складової у стосунках бізнесу та влади не дають Україні зробити рішучій крок уперед за показниками СРІ.

Найгірше на індексі CPI позначилася взаємодія влади та бізнесу. За останній рік рівень корупції виріс у частині надання комунальних послуг підприємцям, щорічних податкових відрахувань.

Трійкою лідерів у найвідомішому світовому антикорупційному рейтингу CPI 2015 року є Данія, Фінляндія та Швеція із 91, 90 і 89 балами відповідно. Найкорупційнішими країнами світу є Північна Корея та Сомалі із 8 балами. "Колегами" України за антикорупційним індексом 27 балів є Іран, Камерун, Непал, Нікарагуа і Парагвай.

Відзначимо, Росія зайняла у рейтингу 119 місце.

"Показники цьогорічного індексу CPI підтверджують, що рушійною силою змін в Україні є самі громадяни: громадські організації, журналісти-розслідувачі, викривачі корупції. Саме вони контролюють посадовців, під їхнім тиском справи проти корупціонерів при владі доходять до суду. Але далі система чинить спротив, і реально мало хто з корупціонерів отримує справедливе покарання", - заявив виконавчий директор Transparency International Україна Олексій Хмара.

Україна зайняла 130 місце у рейтингу сприйняття корупції

Фото: Україна зайняла 130 місце у рейтингу сприйняття корупції

Нагадаємо, Україна посіла 41 місце в рейтингу інноваційних економік світу за версією Bloomberg.