ua en ru

Україна виконала 17 з 26 зобов'язань плану дій Відкритий уряд

Україна виконала 17 з 26 зобов'язань плану дій Відкритий уряд Фото: Україна виконала 17 з 26 зобов'язань плану дій Відкритий уряд

Україна досягла прогресу в ухваленні законів, спрямованих на те, щоб зробити владу більш відкритою

Україна виконала 17 з 26 зобов'язань плану дій "Відкритий уряд". Про це говориться в звіті партнерства, повідомляє Transparenсy International.

Зазначається, що Україна досягла прогресу в ухваленні важливих законів, спрямованих на те, щоб зробити владу більш відкритою, прозорою та посилити її підзвітність. Проте існує потреба в ефективній реалізації законів, ухвалених під час циклу другого плану дій.

Країни-учасниці ПВУ беруть на себе зобов'язання у дворічному плані дій. План дій України на 2014-2015 рр. містить 26 зобов'язань, які об'єднані в п'ять тем - створення сприятливого середовища для участі громадськості в державній політиці, забезпечення доступу до публічної інформації, запобігання та протидія корупції, надання адміністративних та соціальних послуг, а також технології електронного урядування для розвитку електронної демократії. Згідно звіту, станом на кінець вересня 2015р. 6 зобов'язань є повністю виконаними, 11 - у значній мірі, 7 - в обмеженій мірі. Виконання двох зобов'язань не розпочато. Що стосується виконання антикорупційних зобов'язань, то два з них виконані значною мірою - створення механізму моніторингу інфраструктурних проектів та запровадження методології оцінювання корупційних ризиків, інші два виконані в обмеженій мірі - ухвалення регіональних антикорупційних програм, а також розкриття активів на єдиному веб-порталі.

Нагадаємо, у докладі Transparency International йшлося про те, що тільки у 5 кандидатів у керівництво НАЗК є досвід боротьби з корупцією.