ua en ru

Україна виграла першу справу в ЄСПЛ, пов'язане з втратою контролю над Луганськом

Україна виграла першу справу в ЄСПЛ, пов'язане з втратою контролю над Луганськом Фото: ЄСПЛ (echr.coe.int)

Олександр Хлебік заявив, що його арешт і утримання під вартою порушує одну із статей Євроконвенції

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) виніс рішення за позовом Олександра Хлебіка, обвинуваченого в кількох злочинах, проти України, який заявив, що його арешт і утримання під вартою порушує одну із статей Євроконвенції. Про це йдеться в постановлении суду, опублікованому на сайті ЄСПЛ.

Так, в 2013 році Алчевський суд Луганської області визнав Хлебіка винним у озброєному розбої, бандитизмі, зберіганні зброї і причетним до серії збройних нападів в Луганській області. У тому ж році була подана апеляція в Апеляційний суд Луганської області.

У квітні 2014 року незаконні збройні формування почали захоплювати Луганської та Донецької області і, таким чином, Апеляційний суд виявився під контролем бойовиків. Таким чином, суд не зміг розглянути апеляцію Хлебіка. Заявник у цей час знаходився під вартою в Старобільському слідчому ізоляторі.

Хлебик подав позов до ЄСПЛ так як, на його думку, не розгляд його апеляції порушує статтю 6 Європейської конвенції з прав людини, в якій говориться, що кожен обвиняемы має право на розгляд його справи в розумний строк, а також статті 2, згідно з якою кожен засуджений має право на перегляд його вироку вищестоящою судовою інстанцією. ЄСПЛ визначив скарги заявника необґрунтованими.

Нагадаємо, також сьогодні Європейський суд з прав людини постановив, що Москва повинна виплатити 6 тис. євро Темирлану Эскерханову, засудженого у справі про вбивство Бориса Нємцова.