ua en ru

Україна протягом 10-12 днів може відновити експорт сиру в РФ з трьох підприємств, - Присяжнюк

Україна протягом 10-12 днів може відновити постачання сиру з трьох підприємств. Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк після зустрічі з главою Росспоживнагляду Геннадієм Онищенко, пише "Комерсант-Україна".

"Ми повинні привести продукцію цих підприємств (виробників сиру, яким було заборонено поставляти продукцію в РФ) у відповідність з технічним регламентом та нормативними документами РФ. Ми розраховуємо протягом 10-12 днів відновити постачання сиру з трьох підприємств", - повідомив міністр.

Зараз заборона на імпорт сиру в Росію діє відносно трьох українських виробників - Пирятинського сирзаводу (група "Молочний альянс"), "Прометея" (входить в Milkiland) і "Гадячсир" ("Альміра"). Їх продукція вже вилучена в Москві, Орловській, Ростовській областях та Дагестані. 23 січня в Росспоживнагляді повідомили, що в продуктах цих компаній були виявлені рослинні жири, хоча на етикетці відсутня відповідна інформація. У Росспоживнагляді визнали, що це вводить в оману споживачів і є порушенням закону "Про техрегламенті на молоко і молочну продукцію". Претензії висувалися також до компаній "Бель Шостка України", "Рось", Баштанському сирзаводу і Лозівському молочному заводу. Однак поки імпорт продукції цих, а також більш дрібних імпортерів (всього 15 підприємств) не заборонений.

Дії російських держорганів вже призвели до зупинки роботи одного з найбільших постачальників сиру - Пирятинського сирзаводу. "В четвер ми почали зупинку виробництва. Повністю підприємство буде зупинено в п'ятницю", - повідомили в "Молочному альянсі". Найбільший постачальник сиру в РФ Milkiland пообіцяв знизити виробництво і переорієнтуватися на випуск сухого молока.

Учасники ринку продовжують стверджувати, що їхня продукція відповідає російським нормам. "Наші партнери в РФ запросили у нас всі необхідні документи з якості імпортованої продукції, а також переконалися у відповідності якості російського техрегламенту, провівши незалежну експертизу в лабораторіях. Дистрибутори і покупці нам довіряють", - говорять в "Молочному альянсі".

Втім, один з учасників ринку на правах анонімності розповів, що приблизно третина української продукції дійсно містить рослинні жири, а отже, відповідно до російського техрегламентом повинна іменуватися не сиром, а сирним продуктом. За його словами, сирний продукт на 30% дешевше сиру. Микола Присяжнюк вчора також визнав, що у російської сторони є підстави висувати претензії до української продукції. "У Росспоживнагляду були об'єктивні аргументи на користь невідповідності нашої продукції техрегламенту РФ", - зазначив він виданню.

Втім, аналітик ІК Dragon Capital Тамара Левченко впевнена, що Україні невигідно продавати фальсифікат в РФ - на основному експортному ринку для наших підприємств.

Україна вибрала вірну тактику в переговорах, вважає президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Алекс Ліссітса. "Якби ми продовжували стверджувати, що претензії РФ необгрунтовані, переговори затягнулися б надовго", - упевнений він. Але і зараз, на його думку, Росія не буде поспішати з відкриттям свого ринку. Експерт вважає, що Росспоживнагляду вигідно затягнути час, для того щоб підтримати своїх виробників. "Практика показує, що подібного роду питання вирішуються від кількох місяців до півроку", - вважає він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що найближчим часом Мінагрополітики та Росспоживнагляд створять робочу групу для спільних перевірок українських компаній, ввезення продукції яких було припинено.