ua en ru

Україна в якості транзитної країни залишається надійним партнером для ЄС, - комітет з питань співробітництва Україна-ЄС

Україна в якості транзитної країни залишається надійним партнером для ЄС, готовим і спроможним забезпечити безперебійний і безпечний потік газу до Європи. Про це йдеться в спільній декларації за підсумками двадцятого засідання комітету з парламентського співробітництва між Україною та ЄС.

У цьому контексті, комісія вітає прагнення України та ЄС розвивати енергетичне співробітництво, засноване на принципах солідарності та взаємовигоди, які є основоположними для Енергетичного співтовариства.

Як зазначається, комісія сподівається "на якнайшвидше надання першої лінії кредиту від міжнародних фінансових інституцій" для реалізації транзитного проекту "Перший етап реконструкцій лінійних споруд газопроводу Уренгой - Помари - Ужгород", яким, фактично, розпочнеться модернізація української газотранспортної системи за підтримки ЄС.

Також у декларації підкреслюється важливість розробки Україною власної енергетичної стратегії на період до 2030 р. у відповідності до її зобов'язань в рамках договору про Енергетичне співтовариство.

Комісія закликає продовжити реформи ринку газу та електроенергії, а також забезпечити адекватну частку енергії з відновлювальних джерел до 2020 р.

Нагадаємо, сьогодні, 14 листопада 2013 р., у м. Брюссель під спільним головуванням Петра Порошенка від імені Верховної Ради України, і Павела Коваля від імені Європейського Парламенту відбулось двадцяте засідання комітету з парламентського співробітництва між Україною та ЄС.