ua en ru

Україна під час візиту В.Януковича до Китаю може подати заявку на статус "партнера з діалогу" з ШОС, - джерело

В ході запланованого на 2-5 вересня 2010 р. державного візиту Президента України Віктора Януковича до Китаю Україна може зробити заявку на реальне зближення з Шанхайською організацією співпраці (ШОС). Як свідчать джерела "Дзеркала тижня", Україна може претендувати на статус "партнера з діалогу", передбачений ШОС торік.
Раніше Білорусь, яка подавала заявку на статус країни-спостерігача при ШОС, дістала відмову унаслідок того, що не є азіатською країною. Але весною поточного року їй і Шрі-Ланці був наданий нововведений статус "партнера з діалогу". Такий варіант, припускають експерти, може бути запропонований і Києву.
Шанхайська організація співпраці є регіональною міжнародною організацією, заснованою в 2001 р. лідерами Китаю, Росії, Казахстану, Таджикистану, Киргизстану і Узбекистану. За винятком Узбекистану, решта країн була учасницями "Шанхайської п'ятірки", заснованої в результаті підписання в 1996 -1997 рр. між Казахстаном, Киргизстаном, Китаєм, Росією і Таджикистаном угод про зміцнення довіри у військовій області і про взаємне скорочення збройних сил в районі кордону. Після включення Узбекистану в 2001 р. учасники перейменували організацію.