ua en ru

Україна у 2011 р. проведе стрес-тести на чотирьох діючих АЕС, - Держінспекція ядерного регулювання

Українські фахівці з ядерної безпеки до кінця 2011 р. мають намір провести переоцінку та аналіз всіх небезпечних факторів, які можуть вплинути на роботу АЕС під час позаштатних ситуацій. Всі чотири діючі українські атомні станції протестують на здатність витримувати землетруси, смерчі, буревії та затоплення. Про це в інтерв'ю Deutsche Welle розповів головний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Михайло Гашев.
"На ці позапроектні аварії ми повинні прорахувати сучасними методами, що може відбутися з енергоблоками. І потім вирішуватимемо, що потрібно зробити - дизелі додаткові поставити, воду зайву передбачити чи сірчану кислоту. Це будуть поглиблені перерахунки, які не робилися при проектуванні", - зауважив М.Гашев.
За його словами, імітація цих катаклізмів на українських станціях проводитися не буде. Імітація небезпеки на АЕС в Україні проводитиметься лише на комп'ютерних програмах на предмет збігу природних факторів і їхнього впливу на роботу станцій.
Нагадаємо, найближчим часом МАГАТЕ має завершити розробку методики проведення стрес-тестів на всіх світових АЕС. Документ за тиждень зобов'язалася вивчити і ухвалити Єврокомісія. Лише після цього стрес-тести дозволять проводити в європейських країнах. Раніше країни-члени ЄС вже погодилися провести такі перевірки своїх реакторів.