ua en ru

Україна може вимагати компенсацію збитків від будівництва Керченського мосту, - МЗС

Україна може вимагати компенсацію збитків від будівництва Керченського мосту, - МЗС Фото: мост через Керченский пролив (most.life)

Збитки українських державних портів за 23 доби перекриття судноплавства восени становитимуть півмільярда гривень

Україна вважає односторонні дії Росії щодо обмеження судноплавства у Керченській протоці міжнародно-протиправним діянням, яке порушує суверенітет, суверенні права та юрисдикцію України над її внутрішніми водами, територіальним морем, виключною економічною зоною та континентальним шельфом у Чорному та Азовському морях. Так у Міністерстві закордонних справ України прокоментували анонсовані РФ обмеження судноплавства через Керченську протоку у серпні та вересні 2017 року, передає DW.

В свою чергу заступник міністра інфраструктури України Юрій Лавренюк повідомив, що параметри осадки суден, які самостійно встановлює Росія, можуть обмежити роботу Бердянського та Маріупольського торговельних портів, що працюють на Азовському морі, оскільки після спорудження мосту частина суден не зможе проходити Керченську протоку через надто велику осадку.

Крім того, зі слів Лавренюка, збитки українських державних портів за 23 доби перекриття судноплавства восени становитимуть півмільярда гривень.

"У цьому зв’язку Україна має право вимагати від РФ відшкодування завданої такими діями російської сторони шкоди", - прокоментували у МЗС запитання видання про заходи, яких вживатиме міністерство через збитки, завдані будівництвом Керченського мосту.

Водночас у міністерстві не повідомили, чи вже подано відповідні фінансові претензії, та наголосили, що продовжують збирати докази порушень Росією міжнародних конвенцій, у тому числі у Керченській протоці.

"Односторонні дії російської сторони спричиняють і спричинятимуть фізичні зміни морського середовища, яке входить до морської зони України", - зазначили в МЗС.

Нагадаємо, Міністерство транспорту Росії опублікувало на своєму сайті наказ, згідно з яким майже на місяць буде перекрито Керченську протоку.