ua en ru

Україна будує на кордоні з Кримом не дамбу, а вузол обліку води, - голова Херсонської ОДА

Україна будує в руслі Північно-Кримського каналу на території Херсонської області приблизно в 40 км від границі з Кримом не дамбу, а вузол обліку води.

Україна будує в руслі Північно-Кримського каналу на території Херсонської області приблизно в 40 км від границі з Кримом не дамбу, а вузол обліку води. Про це РБК-Україна повідомив голова Херсонської обласної державної адміністрації Юрій Одарченко.

"Сьогодні дійсно будується вузол обліку води, який буде абсолютно точно відміряти, яка кількість води буде передаватися на Кримський півострів", - повідомив Одарченко.

Як пояснив голова Херсонської ОДА, облаштування споруди проводиться недалеко від селища Каланчак і буде завершено найближчим часом.

Він пояснив, що до приєднання Криму до РФ не було проблем з обліком якості та обсягів води, які передаються на півострів, однак після того, як русло Північно-Кримського каналу було захоплено козаками і співробітники споруди були вигнані з її території, виникла необхідність облаштування пункту обліку.

Крім того, за його словами, люди, які захопили споруду Північно-Кримського каналу, не змогли налагодити належне використання водних ресурсів.

"Потрібно розуміти, що якщо некомпетентні люди безвідповідально будуть використовувати води каналу, це може призвести до техногенної катастрофи", - зазначив Одарченко.

Він нагадав, що 100 км каналу проходять по території Херсонської області, а 300 км - по Криму.

Одарченко також нагадав, що Україна в другій половині березня почала в штатному режимі передавати воду в Крим, незважаючи на явні проблеми в регіоні.

При цьому в України немає ніяких угод, які б засвідчили проведення будь-яких розрахунків за поставлену в Крим воду.

Також Одарченко повідомив, що вся відповідальність за відсутність води у Криму лежить виключно на нинішніх кримських владі, а розмови на цю тему є спекуляцією з боку Росії.

Нагадаємо, раніше в кримських ЗМІ з'явилася інформація, що Україна будує дамбу в руслі Північно-Кримського каналу на території Херсонської області з метою повністю перекрити доступ води на півострів.