ua en ru

Україна стає серйозним гравцем світової політики, - політолог

В усій епопеї довкола інтеграційних процесів та угоди про асоціацію України з ЄС є вагомий позитив: Україна стає серйозним гравцем світової політики. Таку думку у своєму блозі висловив історик та політолог, голова правління Інституту української політики Кость Бондаренко.

"Україна, ставлячи жорсткі умови і перед Європою, і перед Росією, перетворюється із факту світової політики у фактор. Вона стає цікавою для світових гравців - як гравець, а не як м'ячик у глобальному світовому тенісі", - пише політолог.

Аналізуючи ситуацію, що склалася напередодні засідання ради міністрів закордонних справ країн Євросоюзу, де вона має визначитися, чи рекомендувати підписання на Вільнюському саміті угоди про асоціацію між Україною та ЄС, чи ні, Бондаренко констатує: "Місія Кокса-Квасьнєвського зайшла в тупик". "З одного боку, Україна виконала переважну більшість вимог ЄС. З іншого - справа Тимошенко залишається каменем спотикання при прийнятті рішення щодо України".

"Сьогодні вже лише найбільш відчайдушні оптимісти вірять у те, що угоду буде підписано у Вільнюсі", - робить висновок політолог. Але разом з тим висловлює думку, що Україна правильно визначила свою позицію.

"Ми не просто задекларували європейський вибір, а й протягом року прийняли ряд важливих законів, кримінально-процесуальний кодекс, підготували закон про прокуратуру та нове виборче законодавство. У нас відбулися серйозні зрушення у сфері свободи слова та засобів масової інформації, органи державної влади стали більш відкритими. Ми впроваджуємо європейські стандарти та готові до серйозних збитків для нашої економіки. Що ще потрібно? Хочете підписувати угоду про асоціацію - підписуйте без додаткових умов. Ні - то ми нікуди не спішимо. М'яч на вашому полі", - пише Кость Бондаренко.