ua en ru

Україна збереже курс на євроінтеграцію, попри прохання бізнесу відкласти підписання УА з ЄС

Представники великого бізнесу, а також члени парламентської фракції Партії регіонів, які виражають їхні інтереси, попросили вчора Президента Віктора Януковича відкласти підписання Угоди про асоціацію (УА) з Європейським союзом на один рік. Цей час, за словами промисловців, необхідний їм для модернізації виробництва та адаптації до європейських стандартів.

Представники великого бізнесу, а також члени парламентської фракції Партії регіонів, які виражають їхні інтереси, попросили вчора Президента Віктора Януковича (на фото) відкласти підписання Угоди про асоціацію (УА) з Європейським союзом на один рік. Цей час, за словами промисловців, необхідний їм для модернізації виробництва та адаптації до європейських стандартів, пише "Комерсант-Україна".

У Партії регіонів видання запевнили, що глава держави не змінить курс на євроінтеграцію, проте нічого не змогли сказати про можливу відстрочку у зближенні з ЄС. Підприємці готують Президенту "алібі" на випадок зриву підписання УА, вважають експерти.

Ініціаторами вчорашньої зустрічі із Президентом виступили голова Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП), народний депутат Анатолій Кінах (Партія регіонів) і глава Федерації профспілок (ФПУ) Юрій Кулик. Напередодні вони звернулися до глави держави з відкритими листами, у яких докладно перерахували ризики, які несе українській економіці розрив зв'язків із країнами Митного союзу (МС) після підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

"Україну чекають труднощі у зв'язку з можливим запровадженням зони вільної торгівлі з Європейським союзом, тому що за великою кількістю параметрів наша економіка поки є неконкурентною європейській", - серед іншого йшлося у листі Кінаха. Примітно, що аналогічний висновок міститься в оприлюдненому вчора в Москві дослідженні, проведеному Євразійським банком розвитку.

Захід проходив у закритому режимі. "Зустріч відбулася у другій половині дня. Ми запропонували Президенту чотири основних шляхи для вирішення накопичених проблем", - розповів Кінах. Зокрема, Президенту було запропоновано активізувати платоспроможний попит на внутрішньому ринку, здешевити кредитні кошти шляхом зниження облікової ставки, зменшити фіскальний тиск на бізнес і нормалізувати економічні відносини із країнами Митного союзу.

Крім очільника УСПП, ​​на зустрічі виступили голова ФПУ Юрій Кулик, а також голови великих промислових підприємств - президент Новокраматорського машинобудівного заводу Георгій Скудар, президент Крюківського вагонобудівного заводу Володимир Приходько, президент холдингу "Група Норд" народний депутат Валентин Ландик (Партія регіонів). "Віктор Янукович уважно вислухав усі пропозиції і пообіцяв дати відповідні доручення Кабінету міністрів відпрацювати ці питання та підготувати відповідні пропозиції. Ми домовилися в такому ж форматі зустрітися із Президентом ще раз до кінця цього року", - сказав Кінах.

Пізніше прес-служба Президента повідомила додаткові подробиці заходу. Під час зустрічі з главою держави підприємці нарікали на проблеми з експортом продукції до країн-членів Митного союзу, скаржилися на керівництво Міністерства промислової політики, а Віктор Янукович, своєю чергою, висловив невдоволення роботою Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, заявивши, що програми у сфері будівництва житла "не запущено".

Однак головною темою зустрічі все ж стали не можливі кадрові перестановки в уряді, а співпраця з ЄС і МС. З ініціативою, яка в найближчому майбутньому може виявитися важливим обґрунтуванням подальшого зовнішньополітичного курсу країни, виступив Валентин Ландик. " Якщо це можна , давайте поки підписання ( УА з ЄС) перенесемо на рік. Дайте нам можливість ще підготуватися, закупити обладнання. Це велике прохання не тільки моє, це велике прохання промисловців", - процитувала Ландика прес-служба Президента.

"Зараз мова йде про підписання асоціації з Європою - так ніхто нас там не чекає , - підтримав позицію народного депутата Скудар. - Як ми ніколи не могли поставити до Німеччини прокатний стан , так ми його і тепер не поставимо . Більше того , у них в машинобудуванні безробіття більше , ніж у нас ".
Слід зазначити , що міжнародні рейтингові агентства не раз підкреслювали важливість підписання Угоди про асоціацію з ЄС для економіки України . За останні два місяці агентства Standard & Poor ` s , Fitch і Moody ` s знизили рейтинги нашої країни , причому останнє - навіть до переддефолтного рівня. Але при цьому в звітах всіх трьох компаній підкреслювалося , що в середньо -і довгостроковій перспективі євроінтеграція матиме позитивний вплив на торговельну сферу і приплив іноземних інвестицій.
Учасники зустрічі розповіли виданню , що Президент ніяк не відреагував на прохання підприємців перенести підписання Угоди про асоціацію. "Він не прокоментував дану прохання. Не думаю , що через позицію підприємців після однієї зустрічі Президент змінить зовнішньополітичний вектор" , - заявив Георгій Скудар.
Більшість народних депутатів від Партії регіонів , які у вересні одноголосно підтримали курс Президента на європейську інтеграцію , вчора категорично спростували припущення про те , що прохання промисловців є підготовкою до відмови від підписання СА . "Я не думаю , що готується якась грунт . Євроінтеграція не знімається з порядку денного. Промисловці кажуть про інше: про ціну питання у втратах об'ємів вітчизняної промисловості , зниження прибутку і надходжень до бюджету " , - заявив перший заступник глави фракції Партії регіонів Михайло Чечетов.
На його думку , мета зустрічі промисловців з Президентом - відкрито заявити про свою позицію і розробити заходи щодо зниження ризиків для економіки від підписання угоди у Вільнюсі. "Підписання СА має підкріплюватися комплексом заходів , щоб нівелювати всі негативні наслідки для економіки , щоб Кабінет міністрів знайшов спосіб знизити " больовий бар'єр " для наших підприємців" , - зазначив Чечетов.
Представники опозиції також прогнозують , що Президент не підтримає ініціативи підприємців. " Гіршого сценарію не придумати : якщо ми не підпишемо Угоди про асоціацію , ми залишимося біля розбитого корита . Тоді у нас не буде нормальних відносин ні з ЄС , ні з Росією " , - заявив заступник глави фракції " Батьківщина" Сергій Соболєв. На його думку , справжнім ініціатором зустрічі Президента з підприємцями є прем'єр -міністр Микола Азаров. " За 3,5 року уряд Азарова абсолютно нічого не зробив , щоб дійсно хоч якось адаптувати вітчизняну економіку до підписання угоди з ЄС. Таким чином , в Кабміні хочуть перекласти свої проблеми на плечі Євросоюзу" , - сказав Соболєв.
У той же час директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов упевнений у зворотному . "Якщо угода не підпишуть зараз , то через рік економічна ситуація буде ще гірше , і підписати Угоду про асоціацію буде складніше. Насправді питання про підписання СА ще не вирішене , але про всяк випадок в оточенні Президента готується грунт для громадської думки і своєрідне алібі , якщо угода не буде підписана. якраз роль алібі і виконує думку промисловців і підприємців " , - заявив Карасьов.
Нагадаємо , Україна планує підписати з Євросоюзом Угоду про асоціацію на саміті " Східного партнерства" 28-29 листопада у Вільнюсі.