ua en ru

Україна зможе вимагати компенсацію від Росії після перемоги в суді ООН, - Мін'юст

Україна зможе вимагати компенсацію від Росії після перемоги в суді ООН, - Мін'юст Фото: перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова

За словами Севостьянової, міжнародний суд є найважливішим для України

За словами першого заступника міністра юстиції Наталії Севостьянової, після перемоги в суді ООН Україна зможе вимагати від РФ компенсацію, передає "112 Україна".

"Міжнародний суд, який зараз у Гаазі розглядає цей спір, є найважливішим для нас. Історично для всіх країн є показовим: якщо ми можемо відстоювати наші аргументи не тільки на політичній арені, але і в суді, то, отже, ми праві, тому у нас є достатньо доказів, щоб викликати Росію в суд і там отримати перемогу", - заявила Севостьянова.

Також заступник міністра підкреслила, що хоча Росія є членом Ради безпеки ООН, коли будуть розглядатися питання виконання рішень, в яких Росія є стороною, вона не буде мати права голосу для того, щоб заборонити інструмент, який може застосувати Рада безпеки.

"Коли ми отримаємо кінцевий позов і визнаємо Росію винною за окремими пунктами конвенції та у фінансуванні тероризму, та у забороні дискримінації, завжди, і за рішенням ЄСПЛ, у нас залишиться можливість вимагати компенсацію, а потім інструменти арешту майна РФ за кордоном, щоб ці рішення виконати", - сказала Севостьянова.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на Міжнародному суді ООН в Гаазі Російська Федерація заявила про наявність 17 українських "Буків" на Донбасі на момент аварії малазійського лайнера MH17 влітку 2014 року.