ua en ru

Україна сьогодні вночі перешла на літній час

Україна в ніч з суботи на неділю перешла на літній час. Відповідно до постанови Кабінету міністрів, на території країни 25 березня (остання неділя березня) в 3:00 за київським часом стрілки годинника були переведені на одну годину вперед.

Відзначимо, питання переведення годинників з деяких пір стало одним із найбільш обговорюваних у Верховній Раді України. Можливо, нинішній перехід на літній час буде останнім в нашій країні, оскільки депутати мають намір відмінити рух стрілок годинника. В кінці лютого в ВР зареєстрували урядовий законопроект, яким пропонується в цьому році ще двічі перевести стрілки годинника: спочатку на літній час, потім восени на зимовий, а потім і зовсім припинити переводити.

"Встановлення вищевказаного порядку обчислення часу спрямоване на забезпечення поліпшення стану здоров'я громадян, зменшення кількості аварій, сприяння підвищенню працездатності населення", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Вперше про припинення переводу стрілок годинника в ВР заговорили восени минулого року. 20 вересня 2011 р. ВР прийняла за основу і в цілому проект постанови №8330 від 1 квітня 2011 р., ініційований народним депутатом від Партії регіонів Олегом Надошею, про зміну порядку обчислення часу на території України, згідно з яким планувалося відмовитися від переведення годинників на зимовий час. За ухвалення відповідного документа проголосували 266 народних депутатів.

Після цього до парламенту зверталися вчені з проханням переглянути рішення, про скасування переходу на зимовий час. Державна комісія єдиного часу та еталонних частот України звернулася з відкритим листом до прем'єр-міністра України Миколи Азарова, в якому обгрунтувала недоцільність прийняття ВР постанови про скасування переходу на зимовий час.

Міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога заявив, що постанова Верховної Ради про відмову від переходу на зимовий час із збереженням літнього часу може стати предметом судового розгляду, оскільки зачіпає інтереси мільйонів громадян України.

У підсумку 18 жовтня народні депутати скасували свою ж постанову і повернули країні зимовий час.

Нагадаємо, Україна перейшла на зимовий час в ніч на 30 жовтня 2011 р.