ua en ru

Україна сьогодні може подати позов до Стокгольмського арбітражу на "Газпром"

Україна 30 травня може подати позов до російської компанії "Газпром" до Стокгольмського арбітражу, щоб оскаржити підвищення ціни на газ.

Україна сьогодні, 30 травня, може подати позов до російської компанії "Газпром" до Стокгольмського арбітражу, щоб оскаржити підвищення ціни на газ. Про це в Берліні заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан (на фото), повідомила РБК-Україна прес-секретар Міненерго Олена Міщенко.

"Сьогодні може бути поданий позов у Стокгольмі, оскільки "Газпром" не йде на поступки Україні щодо ціни на газ", - передала слова Продана Міщенко.

За її словами, таку заяву Продан зробив перед початком вирішальних переговорів, які пройдуть сьогодні в Берліні у тристоронньому форматі - між Євросоюзом, Україною та Росією.

Як заявив сьогодні міністр енергетики РФ Олександр Новак, "Нафтогаз" станом на 30 травня не перерахував російському ВАТ "Газпром" частину боргу у 2 млрд дол за поставлений природний газ.

Нагадаємо, Росія очікувала, що до 30 травня НАК "Нафтогаз України" перерахує "Газпрому" 2 млрд дол. і до 7 червня - черговий транш у 500 млн дол. у якості часткової оплати за поставлений газ у період з листопада 2013 р. по квітень 2014 р.

З квітня 2014 р. "Газпром" підвищив ціну на газ для України із 268,5 дол. за тис. куб. м до 485 дол. за тис. куб. м. Борг "Нафтогазу " перед "Газпромом" станом на 1 травня оцінювався у 3,5 млрд дол.

Напередодні Кабінет міністрів вирішив збільшити статутний капітал "Нафтогазу" на 22 млрд 270 млн 900 тис. грн - до 78 млрд 111 млн 805 тис. грн. Як пояснили в Мінфіні, збільшення статутного капіталу НАК пов'язано з тим, що Україна готується виплатити борг перед "Газпромом" станом на 1 квітня. Продаж ОВДП у розмірі 22,3 млрд грн для докапіталізації "Нафтогазу" і розрахунку по боргах за газ перед російським "Газпромом" відбудеться 3 червня.

Як раніше заявив глава "Газпрому" Олексій Міллер, борг "Нафтогазу" перед "Газпромом" за поставлений природний газ до 7 червня може досягти 5,2 млрд дол., якщо Україна не розпочне платежі до цієї дати.