ua en ru

Україна просить суд ООН вплинути на РФ щодо скасування заборони діяльності Меджлісу

Україна просить суд ООН вплинути на РФ щодо скасування заборони діяльності Меджлісу Фото: кримські татари (qtmm.org)

Росія так і не виконала рішення суду ООН щодо скасування заборони діяльності Меджлісу

Україна просить Міжнародний суд ООН вплинути на Росію щодо скасування заборони діяльності Меджлісу кримськотатарського народу. Про це повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ України.

"Україна звернулась до Міжнародного суду ООН з проханням надати остаточне тлумачення свого ж Наказу щодо застосування тимчасових заходів, який був прийнятий у минулому році. Відповідне звернення від 19 квітня 2018 року було надіслано до Суду сьогодні", - вказано у повідомленні.

Так, у 2017 році Україна в суді ООН ініціювала справу проти Російської Федерації з метою притягнення її до відповідальності за фінансування та підтримку актів тероризму в Україні, а також за участь у здійсненні актів расової дискримінації у рамках здійснення актів агресії проти України.

"Україна також надіслала запит до МС ООН з проханням вжити відповідних тимчасових заходів, враховуючи невідкладний характер ситуації. 19 квітня 2017 р. МС ООН прийняв історичний рішення застосувати тимчасові запобіжні заходи проти Російської Федерації на вимогу України", - нагадають у МЗС.

Так, суд своїм рішення зобов’язав Росію "утриматись від вжиття чи підтримання обмежень відносно можливості кримських татар зберегти власні представницькі інституції, включаючи Меджліс".

"Минув рік, а Російська Федерація продовжує здійснювати заборону та перешкоджати діяльності Меджлісу. Вже зрозуміло, що Росія не збирається скасовувати дію дискримінаційної заборони діяльності Меджлісу, як прямо передбачено Наказом МС ООН", - підкреслюється у повідомленні.

У зв’язку з цим Україна звертається до Міжнародного Суду ООН виконати свої судові повноваження та підтвердити, що РФ зобов’язана скасувати заборону діяльності Меджлісу відповідно.

Крім того, рішення суду ООН зобов’язує Росію "забезпечити доступ до отримання освіти українською мовою".

Нагадаємо, у березні Україна скликала спеціальне засідання Ради безпеки ООН по Криму.