ua en ru

Україна програла у Європейському суді з прав людини справу про мирні збори

Україна програла в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) ще одну справу про мирні збори. Про це повідомляє прес-служба української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ).

Цього разу на Україну скаржився депутат Одеської міської ради Михайло Шмушкович. За організацію малолюдного пікета біля Одеської міської ради він був незаконно оштрафований на 170 грн. За це Україна має виплатити йому 2000 євро.

Найцікавіше, що оштрафували пана Шмушковича за те, що він подав повідомлення про проведення акції не за 10 днів, як того вимагає указ Президії Верховної Ради СРСР, а за два.

Більше того, Одеська міська рада в своєму листі до Шмушковича зазначає, що використовує радянську постанову, бо немає закону, яким було б визначено реалізацію права на свободу мирних зборів.

Таку ж аргументацію під час комунікації з Європейським судом з прав людини застосував і уряд. Вітчизняні чиновники знову застосували аргумент про те, що указ Президій ВР СРСР ніхто не відміняв, і Конституційний суд не визнав його таким, що не відповідає Конституції.

Європейський суд визнав порушення права на мирні збори, та знов наголосив на необхідності його врегулювати законодавчо.

"Фактично суд повторно вказав, що в країні відсутнє законодавство про свободу мирних зібрань, однієї Конституції не достатньо, а застосування указу часів СРСР в принципі не відповідає Конституції", - коментує член правління УГСПЛ Володимир Яворський.