ua en ru

Україна продовжила термін експлуатації енергоблоків Рівненської АЕС на 20 років

Колегія державного комітету ядерного регулювання України сьогодні на виїзному засіданні в м. Кузнецовську (Рівненська область) вирішила продовжити термін експлуатації першого і другого блоків Рівненської АЕС на 20 років, повідомляє РБК.

"Ми вам сьогодні видамо ліцензію", - повідомила на засіданні голова Держатомрегулювання України Олена Миколайчук. Таке рішення прийнято вперше.

Президент компанії "Енергоатом" Юрій Недашковський зазначив, що в модернізацію блоків з 2004 р. вкладено більше 300 млн дол. Через низький тариф на атомну електроенергію "Енергоатом" залучив 125 млн дол. за рахунок скорочення витрат на інші проекти. Тільки в 2010 р. компанія залучила на ці цілі майже 40 млн дол. "Ми переконані, що ці енергоблоки можуть пропрацювати ще як мінімум 30 років", - сказав глава енергогенеруючого підприємства.

У 2010 р. завершилася оцінка безпеки всіх українських атомних станцій, проведена експертами МАГАТЕ та ЄС. "За результатами цієї оцінки всі АЕС, у тому числі Рівненська, визнані такими, що відповідають сучасним стандартам ядерної безпеки", - підкреслив Ю.Недашковський.

Термін експлуатації першого блоку РАЕС минає 22 грудня 2010 р., другого - в 2011 р.