ua en ru

Україна закликає Словаччину розірвати договір з "Газпром Експорт"

Україна закликає Словаччину розірвати договір з "Газпром Експорт". Про це повідомляє прес-служба НАК "Нафтогаз України".

Україна закликає Словаччину розірвати договір з "Газпром Експорт". Про це повідомляє прес-служба НАК "Нафтогаз України".

"Існуючий контракт між Eustream і "Газпром Експортом" не відповідає вимогам Третього енергопакету і повинен бути приведений у відповідність з цими вимогами", - йдеться в повідомленні.

У НАК відзначили, що крім відкритого у вересні маршруту Воины-Ужгород, Україна та Словаччина можуть здійснювати двосторонній транспортування газу в обсязі близько 100 млрд куб. м в рік по іншим чотирьом газопроводах, що перетинають кордон між країнами. В останні роки по цих газопроводах Україна поставляє в ЄС в середньому 55 млрд куб. м російського газу на рік.

"Запуск "великого реверсу" в даний час заблокований дочірньою компанією російського ВАТ "Газпром" - ТОВ "Газпром Експорт" - на підставі договору зі словацьким оператором, підписаного багато років тому", - заявили в компанії.

У НАК підкреслили, що не маючи прямих відносин з європейськими операторами, Україна позбавляється можливості використовувати сучасні технології торгівлі газом, широко поширені на європейському енергетичному ринку. Такий стан речей призводить до обмеження реверсних маршрутів і подорожчання газу для України.

Реалізація "великої реверсу" дозволить компаніям застосовувати технологію транспортної мережі ("backhaul"), яка передбачає можливість передачі однакових обсягів газу в обох напрямках. Такий підхід є стандартом на європейському газовому ринку і закладено принципи Третього енергопакету (зводу правил роботи енергетичного ринку ЄС).

Нагадаємо, вчора Єврокомісія запропонувала Росії свої послуги посередника у купівлі газу для України, проте в "Газпромі" виключили такий варіант.