ua en ru

Єврокомісія запропонувала викупити газ у Росії для України

Єврокомісія запропонувала Росії свої послуги посередника у купівлі газу для України. Віце-президент ЄК Гюнтер Еттінгер на прес-конференції після чергового раунду переговорів щодо газу у Брюсселі заявив, що купити газ може європейська компанія, яка потім перепродасть його "Нафтогазу".

Зазначимо, що питання джерел коштів для оплати газу були ключовими на сьогоднішніх переговорах.

"Ми запропонували наступне: якщо "Нафтогаз" не зможе заплатити, то європейська компанія може взяти на себе оплату цього газу і потім перепродати "Нафтогазу". Не виключено також, що плата за транзит російського газу може використовуватися для оплати газу", - заявив Етттінгер.

Питання оплати російського газу залишається, за словами Еттінгера, ключовим. Для надання грошей з боку ЄС необхідна "ретельна перевірка стану фінансів "Нафтогазу" та бюджету України", додав він. Виділення грошей можливе тільки після консультацій з МВФ та з урахуванням програм фінансової допомоги ЄС.

"Україною не підтверджено джерела фінансування поточних поставок. Водночас Єврокомісія також не підтвердила джерела ресурсів, які могли б бути виділені Єврокомісією", - підтвердив слова Еттінгера міністр енергетики Росії Олександр Новак. Він заявив, що сподівається на фінансову допомогу ЄС в цьому питанні. "Ми розраховуємо, що Європейська комісія, Євросоюз, країни Євросоюзу також звернуть увагу і візьмуть на себе частину відповідної допомоги. За період, який ведуться консультації, із травня місяця, ми не бачимо, щоб виділялися серйозні кошти українській стороні для того, щоб були забезпечені поточні платежі за поставлений газ", - заявив Новак.

Нагадаємо, наступний раунд газових переговорів відбудеться 29 жовтня у Брюсселі.