ua en ru

Україна прийняла командування над морським об'єднанням Blaсkseafor

Україна сьогодні прийняла командування Чорноморською військово-морською групою Blackseafor в Куриній бухті (Севастополь).

Україна сьогодні прийняла командування Чорноморською військово-морською групою Blackseafor в Куриній бухті (Севастополь). Це анонсував сайт Blaсkseafor.

Зміна голів сталася за принципом ротації - від ВМС Турецької Республіки до ВМС Збройних Сил України.

Церемонія передачі командування включала вручення палаша від колишнього командира з'єднанням капітана 1 рангу Хакана Гюнеша новому командирові капітанові рангу Андрію Тарасову, підписи в Книзі передачі командування, спуск прапора Blaсkseafor на турецькому і його підйом на українському кораблі.

Церемонія відбулася за участю делегацій командуючих військово-морських сил країн Чорноморського регіону, командирів і екіпажів тральщика "Прибій" (ВМС Болгарії), ракетного корабля на повітряній подушці "Бора" (Чорноморський флот Російської Федерації), корвета "Еустатіу Себастіан" (ВМС Румунії), фрегата "УРО Тургутреїс" (ВМС Туреччини) і корабля управління "Славутич" (ВМС ВС України).

Відзначимо, що Військово-морські Сили Зброєних Сил України за час дії угоди Blaсkseafor вже утретє братимуть командування Чорноморською групою військово-морської співпраці.

Відповідно до укладеної 2 квітня 2001 року в м. Стамбул (Туреччина) угоди про створення Чорноморської групи військово-морської співпраці, основними завданнями Blaсkseafor є проведення операцій по пошуку і порятунку, а також гуманітарних, протимінних операцій і операцій по захисту навколишнього середовища.

Командування Blaсkseafor Військово-морським силам України передане на період з серпня 2013 року по серпень 2014 р. Серпнева ж активація продовжиться до 3 вересня.

Як планується, 20 серпня кораблі вийдуть в морі для відробітку завдань: проведення тренувань по протичовновій, протиповітряній обороні, по проходу за тральщиком, зв'язку, пошуку і порятунку, плаванню в ордері, тактичному маневруванню.