ua en ru

Україна запропонувала скликати під егідою ООН міжнародну конференцію з питання нерозповсюдження ядерної зброї.

Україна запропонувала скликати під егідою ООН спеціальну міжнародну конференцію з питання нерозповсюдження ядерної зброї. Про це йшлося 10 травня в рамках Конференції 2010 р. з розгляду дії Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ), повідомляє прес-служба українського зовнішньополітичного відомства. Делегація України взяла активну участь в обговоренні питання розробки та укладання ефективних міжнародних угод щодо надання гарантій державам, які не володіють ядерною зброєю, проти застосування або загрози застосування ядерної зброї з боку ядерних держав.

У своєму виступі делегація України привітала практичні кроки, зроблені Сполученими Штатами, важливі для вирішення питання надання гарантій неядерним державам. Серед таких кроків включення до Нової ядерної доктрини США положень про незастосування ядерної зброї проти неядерних держав, і прийняте Сполученими Штатами рішення щодо надання американською стороною юридично зобов'язуючих гарантій безпеки країнам, що належать до африканської та південно-тихоокеанської зон, вільних від ядерної зброї.

Делегація України закликала всі держави, що володіють ядерною зброєю, наслідувати такий підхід та започаткувати розробку нового багатостороннього юридично зобов'язуючого документу щодо надання гарантій безпеки країнам, які не володіють ядерною зброєю.

На переконання української сторони, такі кроки можуть суттєво посилити режим ядерного нерозповсюдження, поглибити взаємну довіру між державами та зміцнити загальну стабільність в світі. Крім того, це може стати стимулом для країн, які досі знаходяться поза межами ДНЯЗ, у їхньому приєднанні до нього.

Україна також внесла конкретні пропозиції щодо ключових положень, які слід було б включити до такого документу.