ua en ru

Україна запропонувала РФ створити тристоронній консорціум з управління ГТС в обмін на знижку на газ, - джерело

Україна запропонувала Росії створити тристоронній консорціум за участю ЄС з управління газотранспортною системою в обмін на знижку на газ. Про це виданню "Комерсант-Україна" розповіло джерело в оточенні Президента України. За його словами, частка України в консорціумі може скласти 34%. Натомість Київ розраховує отримати значну знижку на газ.
"Базова ціна повинна бути знижена з 450 дол. до 190-210 дол. за тисячу кубометрів. У цьому випадку споживачі отримають газ по 230 долл.", - пояснив співрозмовник видання.
"Ми пропонуємо нашим партнерам в Європі і Росії гнучкий підхід до модернізації української газотранспортної системи та будівництва South Stream - він повинен пройти по півдню України. Така можливість є", - заявив у п'ятницю президент Віктор Янукович на щорічній зустрічі Yalta European Strategy. Він зазначив, що вартість такого проекту буде в 5 разів нижча, ніж нинішній проект South Stream, оцінюваний в 25 млрд євро. При цьому глава держави підкреслив, що не драматизує ситуацію з введенням в експлуатацію газопроводу Nord Stream, який йде в обхід України. Більше того, у пояснювальній записці до проекту держбюджету на 2012 рік, опублікованого у четвер, говориться, що незважаючи на введення Nord Stream, Міненерго чекає збільшення транзиту природного газу через територію Україну на 11,56%, до 110 млрд кубометрів, у зв'язку зі збільшенням його споживання в ЄС.
У Росії ініціативи України сприйняли зі скепсисом. Заступник голови держдуми РФ Валерій Язєв назвав прокладку газопроводу через територію України економічно невигідною для ЄС. "Вся ідея South Stream - прибрати ризики транзиту газу через Україну. А за пропозицією Віктора Януковича, ми зі 142 млрд кубометрів газу в рік українського транзиту дамо йому під контроль ще 63 млрд кубометрів на рік. Я думаю, це рішення не прийме ні Росія, ні ЄС", - заявив Язєв. Росію не влаштовує і варіант тристороннього консорціуму. "Ми хотіли б почати з двостороннього формату Росії та України 50 на 50. Пропозиція України нас не влаштовує хоча б тому, що знайти компанії, готові зараз вкласти кошти в консорціум, навряд чи вдасться. В результаті Україна заявить: немає охочих - немає і консорціуму, а ціни на газ ми повинні переглянути вже зараз", - говорить джерело видання в "Газпромі".

Максим Шеїн з ІК "Брокеркредитсервіс" вважає, що для участі в консорціумі можуть знайтися європейські компанії, але це будуть партнери "Газпрому" на зразок EON Ruhrgas. "Такий сценарій навряд чи влаштує Україну - тоді вона втрачає контроль над своєю газотранспортною системою - "Газпром" і його європейський партнер можуть об'єднувати свої голоси", - пояснює експерт.
Член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима зазначає, що нинішні заяви українського уряду - це спроба натиснути на "Газпром", надавши йому безліч різних варіантів. "Це відома стратегія переговорів, коли одна зі сторін пропонує найрізноманітніші варіанти, вигідні їй. Рано чи пізно російська монополія буде змушена погодитися на ті з них, які будуть її більш-менш влаштовувати, оскільки неможливо постійно говорити "ні". Так було і в минулі роки, коли завдяки наполегливості минулого керівництва "Нафтогазу" вдавалося домовитися про обсяги закупівлі газу нижче передбачених контрактом норм", - говорить глава альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик. Директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко нагадує, що домовитися про зниження обсягу закупівель газу на 2010 рік у кінці 2009 року керівництву "Нафтогазу" вдалося після семи місяців дуже наполегливих переговорів. "Коли всі аргументи, здавалося, були вичерпані, Росія погодилася просто тому, що не хотіла довести до банкрутства "Нафтогаз" і таким чином втратити в майбутньому стратегічний ринок збуту газу", - погоджується Гудима.