ua en ru

Україна втратила через заниження транзитної ставки близько 20 млрд доларів, - Вітренко

Україна втратила через заниження транзитної ставки близько 20 млрд доларів, - Вітренко Фото: Юрій Вітренко, комерційний директор НАК "Нафтогаз" (uacrisis.org)

За словами Вітренка, вартість транзиту територією України занижена приблизно в два рази

Україна втратила через занижену транзитну ставку починаючи з 2009 року близько 20 млрд доларів.

Про це сьогодні в ефірі програми "Свобода слова" заявив головний комерційний директор групи "Нафтогаз" Юрій Вітренко.

"Ми вважаємо, що вартість транзиту по території України занижена приблизно в два рази (протягом періоду з 2009 року по нинішній час), і ми зараз будемо пробувати доводити в рамках, швидше за все, нового арбітражного процесу (протягом 2009 року по нинішній час). Приблизно, ми недоотримали за цей час 20 млрд доларів", - сказав він.

При цьому Вітренко додав, що така думка обґрунтована відповідними розрахунками, експертами, юристами.

Втім, трибунал не підтримав вимогу української компанії щодо перегляду тарифів на транзит російського газу. За даними НАК, у 2017 році Україна отримала за транзит близько 3 млрд доларів, а в 2016 році – понад 2 млрд доларів. У суді НАК "Нафтогаз" наполягав, що тариф на транзит повинен бути встановлений незалежним регулятором на основі RAB-методу, а не в результаті переговорів між двома компаніями. У минулому році справедливої НАК "Нафтогаз" називав ціну 7,9 доларів за транспортування тисячі кубометрів на відстань у 100 км. У "Газпромі" вважають, що вартість транзиту - не більше 2,5-2,6 доларів. У 2009 році ставка тарифу на транзит складала 1,7 доларів/100 км. Крім того, "Нафтогазу" не вдалося відстояти право передавати свої права та обов'язки за транзитним договором іншому оператору ГТС. Це необхідно для приведення договорів українського газового монополіста у відповідність з вимогами Третього енергопакету і європейського законодавства.

Нагадаємо, "Нафтогаз" отримав від "Газпрому" повідомлення про бажання розірвати контракти.