ua en ru

"Нафтогаз" отримав від "Газпрому" повідомлення про бажання розірвати контракти

"Нафтогаз" отримав від "Газпрому" повідомлення про бажання розірвати контракти Фото: Юрій Вітренко (uacrisis.org)

Отримана інформація стосується лише наміру "Газпрому" звернутися в арбітраж

НАК "Нафтогаз України" отримав інформацію від російського "Газпрому" про намір звернутися до Стокгольмського арбітражу щодо розриву контрактів на постачання та транзит газу. Про це на брифінгу повідомив головний комерційний директор групи "Нафтогаз" Юрій Вітренко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Нещодавно ми отримали інформацію від "Газпрому" щодо їхнього наміру звернутися в арбітраж щодо розриву контракту на купівлю газу і контракту на транзит газу територією України. Ми ретельно вивчаємо цю інформацію. Для нас важливим є збереження транзиту Україною і збереження постачання газом..Будь-які дії, які будуть загрожувати цьому, не будуть підтримані", - зазначив він.

Вітренко наголосив, що отримана інформація стосується лише наміру "Газпрому" звернутися в арбітраж.

При цьому Вітренко додав, що "Нафтогаз" готовий обговорити з "Газпромом" питання, які могли б наблизити умови транзитного контракту між компаніями до європейського законодавства.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що російський "Газпром" направив НАК "Нафтогаз України" повідомлення про початок процедури розірвання контрактів на поставку і транзит газу через Стокгольмський арбітраж.

Зазначимо, 2 березня "Газпром" заявив, що почав процедуру розірвання всіх газових контрактів з Україною в Стокгольмському арбітражі. Такі дії "Газпрому" пішли слідом за рішення Стокгольмського арбітражу, згідно з яким російський концерт повинен виплатити "Нафтогазу" компенсацію в розмірі 4,63 млрд доларів рамках спору за контрактом на транзит російського газу до країн Європи.

Як писало РБК-Україна, фактично, це означає, що компенсація, виплату якої суд присудив "Газпрому", "покриває" борг української компанії за газ в розмірі понад 2 млрд доларів. Арбітри присудили НАКу оплату цієї суми на користь "Газпрому" в грудні 2017 року, коли прийняли остаточне рішення за позовом про контракт купівлі-продажу російського газу.