ua en ru

Україна отримає від Shell додатково 400 млн дол. за Юзівську площу, - Ставицький

Нідерландсько-британська компанія Royal Dutch Shell, яка перемогла в конкурсі на розробку Юзівської газоносної площі, вирішила виплатити Україні додатковий бонус у розмірі 400 млн дол., пункту про який в початкових умовах конкурсу не було.

Про це в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня. Україна" повідомив міністр екології і природних ресурсів Едуард Ставицький.

Зокрема, Ставицький нагадав, що мінімум, який інвестори погодилися віддати державі від прибутку від видобутку вуглеводнів на ділянці, складе мінімум 30%, при тому, що спочатку пропонувалося лише 15,5%. За його словами, інвестори готові ділитися саме з прибутку, і інвестувати в залежності від показників геологорозвідки і первісного видобутку".

"Більш того, компанія Shell запропонувала бонус, якого не було в умовах конкурсу. Бонус складе близько 400 млн дол.", - повідомив він.

Він уточнив, що ці гроші Shell перерахує до бюджету декількома платежами, більшу частину - до кінця року.

"Буде кілька платежів. Вони ні від чого не залежать і надійдуть прямо в бюджет. Велика частина бонусних платежів надійде до бюджету вже в цьому році", - повідомив міністр.

Нагадаємо, Україна вибрала розробниками сланцевих родовищ Shell і Chevron. Інвестиції в Олеське і Юзівське родовища сланцевого газу в Україні за 30 років можуть скласти 50-70 млрд дол.