ua en ru

Україна може отримати летальна зброю лише після виборів президента США

Україна може отримати летальна зброю лише після виборів президента США Фото: Валерій Чалий

Зараз це питання знаходить підтримку в Конгресі, але немає політичного рішення Білого дому

Питання поставок в Україну летальних озброєнь зі США може бути ще раз розглянуть після виборів президента Сполучених Штатів. Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів посол України в США Валерій Чалий.

Зокрема, Чалий нагадав, що рішення про надання Україні летальних оборонних озброєнь було прийнято в Конгресі і демократами і республіканцями.


"У нас зараз є підтверджена можливість виділення коштів для закупівлі такого типу озброєнь на суму 50 млн доларів. Але немає політичного рішення Білого дому. Не виключаю, що це питання може бути ще раз розглянуть після виборів президента США", - зазначив посол.

За його словами, серед американських політиків і експертів все більше переважає думка, що саме слабка Україна може спровокувати Росію на подальші агресивні дії. Отже, в інтересах США надати нам летальна озброєння, адже якщо Україна буде посилюватися, тоді, навпаки, це може привести до мирного вирішення конфлікту.

"Загалом, тему постачань летального озброєння від США я більше сприймаю як певний сигнал, символ. Зараз потрібно мислити стратегічно і працювати над спільним виробництвом озброєнь з допомогою американців в Україні", - підкреслив Валерій Чалий.

Нагадаємо, в травні США прийняли проект бюджету Міноборони з 150 млн доларів допомоги для України.