ua en ru

Україна отримає американські "Джавеліни" найближчим часом, - Полторак

Україна отримає американські "Джавеліни" найближчим часом, - Полторак Фото: "Джавелін" (flickr.com/soldiersmediacenter)

На думку міністра, це знак та потужний стримувач Росїі

Міністр оборони Степан Полторак після зустрічі у Вашингтоні з керівництвом Пентагону підтвердив, що Україна отримає американську летальну зброю, зокрема протитанкові комплекси "Джавелін", найближчим часом. Про це він заявив в інтерв'ю "Голосу Америки".

За словами міністра, "Джавеліни" скоро будуть в Україні, і це знак та потужний стримувач Росїі, а також сигнал для країн партнерів - більше співпрацювати з Україною.

"Ми обговорювали механізм передачі протитанкових засобів. Ми обговорили й інші питання, пов’язані з підготовкою особового складу, порядку передачі. Рішення щодо передачі "Джавелінів" Україні було ухвалене дуже своєчасно і є дуже правильним. По-перше, це дуже потужний сигнал Україні про те, що вона залишилася не сам на сам із Росією, і це сигнал для самої Росії, що нас підтримує увесь світ. Крім того, це потужний сигнал і іншим колегам, із якими ми працюємо, що треба активніше працювати з Україною", - сказав Полторак.

Він розповів, що зараз його відомство працює над максимально ефективним механізмом передачі установок від США в Україну, "у тому числі, щоб зберегти недоторканість протитанкових засобів, забезпечити збереження технологій, а також ефективної підготовки та використання розрахунків, які будуть працювати на тих засобах".

До того ж, як повідомив глава Міноборони, американці вже зараз тренують українських військових, як їм правильно користуватися переданим летальним озброєнням.

"Вони тренують і зараз, їх багато, й ефективність їхньої підготовки надзвичайно висока", - запевнив Полторак.

Міністр також додав, що Росія не відмовилась від своїх агресивних намірів, але "проїхатись танками по Україні" їм не вдасться.

Нагадаємо, раніше Полторак заявляв, що амбітний план відповідності армії стандартам НАТО Україна виконує на 90%.