ua en ru

Україна отримала статус асоційованого члена ЦЕРН

Україна та Європейська організація ядерних досліджень (ЦЕРН) 3 жовтня 2013 р. уклали угоду про надання Україні статусу асоційованого члена ЦЕРН. Від України документ підписав віце-прем'єр-міністр Костянтин Грищенко.

Україна та Європейська організація ядерних досліджень (ЦЕРН) 3 жовтня 2013 р. уклали угоду про надання Україні статусу асоційованого члена ЦЕРН. Від України документ підписав віце-прем'єр-міністр Костянтин Грищенко, повідомляє прес-служба Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації україни (Держінформнауки).

Співробітництво України та ЦЕРН здійснюється з 1993 року відповідно до положень угоди між сторонами про подальший розвиток наукового і технічного співробітництва в галузі фізики високих енергій від 2 квітня 1993 року.

ЦЕРН (Європейський рада з ядерних досліджень) - міжнародний дослідницький центр європейського співтовариства, найбільша у світі лабораторія фізики високих енергій. Розташований в околицях Женеви на кордоні Швейцарії і Франції.

Голова Держінформнауки Володимир Семиноженко зазначив, що вітчизняні вчені-фізики добре відомі в Європі, зокрема, завдяки участі у проекті Великого адронного коллайдера (БАК) - найбільшого в світі підземного кругового прискорювача елементарних частинок, створеного ЦЕРН. За даними Семиноженко, зараз в ЦЕРН працюють 47 українських вчених.