ua en ru

Україна і Польща домовились про скорочення "чорних списків", - Порошенко

Україна і Польща домовились про скорочення "чорних списків", - Порошенко Фото: Анджей Дуда Петро Порошенко (president.gov.ua)

Порошенко і Дуда домовились про скорочення переліку осіб, яким заборонений в'їзд у країни

Президент України Петро Порошенко і президент Польщі Анджей Дуда домовились про скорочення "чорних списків". Про це Порошенко заявив у ході спільного брифінгу з президентом Польщі.

"У нас є чітке розуміння: від історичних конфліктів між Україною і Польщею виграє одна сторона - Росія. Тому ми повинні знайти чіткий шлях виходу з ситуації. Тому ми прийняли рішення про підвищення рівня і перезавантаження комісії по співробітництву в історичних питаннях, рішення про те, що комісія повинна в найкоротші терміни зібратися, виробити і дати "зелене світло" процесу ексгумації. Тому ми домовилися про скорочення переліку осіб, яким заборонений в'їзд в наші країни і зробити кілька інших речей для зниження рівня напруженості", - заявив Порошенко.

Нагадаємо, раніше надзвичайний і повноважний посол Польщі в Україні Ян Пєкло заявив, початок "чорних списків" поклала українська сторона.

"Що стосується персон нон грата, то початок цієї історії поклала українська сторона. Рік тому мера польського міста Перемишль Роберт Хому не пустили в Україну. Потім така ж історія трапилася з польським професором з Любліна. Потім послідувала реакція з польської сторони, і в Польщі не пустили Святослава Шеремету (секретаря Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій)", - заявив посол Польщі в Україні.