ua en ru

Україна погасить борг за газ перед Росією до кінця року, - Ставицький

Україна погасить борг перед Росією до кінця року. Про це журналістам повідомив міністр енергетики і вугільної промисловості Едуард Ставицький, передає кореспондент РБК-Україна.

Україна погасить борг перед Росією до кінця року. Про це журналістам повідомив міністр енергетики і вугільної промисловості Едуард Ставицький (на фото), передає кореспондент РБК-Україна.

"Україна погасить борг перед Росією до кінця року. Це біля 1 млрд дол.", - зазначив Ставицький.

Він додав, що Україна і Росія узгодили графіки погашення заборгованостей.

"Ми практично узгодили ті графіки, які взаємовигідні для обох сторін", - зауважив міністр.

Також Ставицький заявив, що Україна закуповує в Росії 45-90 млн куб. м газу на добу і, за його словами, продовжить купувати російський газ до кінця опалювального сезону.

"Я думаю, протягом опалювального сезону", - заявив міністр, відповідаючи на питання, протягом якого часу Україна буде продовжувати закуповувати газ.

У зв'язку ситуацією що склалася, в "Газпромі" повідомили, що НАК "Нафтогаз України" повернувся до обсягів закупівлі російського газу ВАТ "Газпром" на рівні близько 100 млн т на добу після відновлення поставок. Раніше заступник голови правління Газпрому Андрій Круглов зазначав, що борг України Газпрому за газ на сьогоднішній день складає більше 1,3 млрд дол. Як зазначив керівник департаменту Газпрому Павло Одеров, Україна повинна за серпневі і жовтневі поставки.

Зазначимо, що до кінця 2013 р. "Нафтогаз" не буде закачувати газ в українські ПСГ за свій рахунок, а закупівлі російського газу триватимуть в обсязі 100-110 млн куб. м на добу при нинішній погоді. Крім того, досягнута домовленість про відстрочення з боку "Газпрому" в сплату боргу в розмірі 1,3 млрд дол.

Відновлення закупівлі російського газу стало частиною досягнутих минулого тижня домовленостей, за якими борг "Нафтогазу" перед "Газпромом" погоджений на компромісному рівні 1,3 млрд дол., а щодо відстрочення його сплати почалися переговори. На думку експертів, угода було б неможливо без політичних домовленостей Москви і Києва про направлення інтеграції України.

Варто зауважити, що НАК "Нафтогаз України" в перший день відновлення закупівель газу у російського "Газпрому" імпортував приблизно половину від тих обсягів, що в середньому закуповував у жовтні. Так, обсяг закупівлі за газові добу 15 листопада склав 43,7 млн куб. м. В балансі ЦДУ ПЕК план постачань газу "Нафтогазу" становить 109,6 млн куб. м на добу. У жовтні держхолдинг в середньому відбирав за 104 млн куб. м.

Нагадаємо, 15 листопада повідомлялося, що НАК "Нафтогаз України" припинив відбір з підземних сховищ газу (ПСГ) і відновив закупівлю російського газу.

Як раніше заявили в російській монополії, борг України перед ВАТ "Газпром" за газ складає понад 1,3 млрд дол. В той же час "Газпром" розглядає можливість надання Україні нових розстрочок по оплаті за газ за серпень і жовтень 2013 р.

Як повідомлялося, 13 листопада міністр енергетики і вугільної промисловості України Едуард Ставицький повідомив, що "Нафтогаз України" вже закупив у 2013 р. у "Газпрому" 18 млрд куб. м газу, згідно з річним планом, і більше в цьому році купувати російський газ не збирається.

При цьому в "Газпромі" побоюються, що в ПСГ України не вистачить газу для транзиту в Європу. Нагадаємо, в четвер глави "Газпрому" і "Нафтогазу" Олексій Міллер і Євген Бакулін обговорили питання безперебійного транзиту газу до Європи взимку.
Раніше повідомлялося, що "Нафтогаз" не буде закачувати газ у ПСГ для "Газпрому" в 2014 р.

Україна вже кілька років веде переговори з Росією про зниження ціни закупівлі газу, які до цих пір не увінчалися успіхом. У 2012 році Україна купила у РФ понад 32 млрд куб. м газу, в цьому році можливе зниження поставок до 18-20 млрд куб. м. Для зниження енергозалежності від РФ Україна намагається реалізувати різні енергетичні проекти, в тому числі обговорює можливість закупівлі газу в Азербайджану і Туркменістану.