ua en ru

Закупівлі російського газу "Нафтогазом" йдуть на рівні близько 100 млн куб. м на добу, - "Газпром"

НАК "Нафтогаз України" повернувся до обсягів закупівлі російського газу ВАТ "Газпром" на рівні близько 100 млн куб. м на добу після відновлення поставок. Про це повідомив офіційний представник ВАТ "Газпром" Сергій Купріянов.

Нагадаємо, 15 листопада 2013 р. "Нафтогаз України" відновив закупівлю природного газу у Газпрому після тижневої перерви за підсумками робочої зустрічі керівників компаній Євгена Бакуліна і Олексія Міллера. "Сторони обговорили актуальні питання двостороннього співробітництва в газовій сфері. В результаті зустрічі було досягнуто домовленості про те, що "Нафтогаз України" припиняє відбір газу з підземних сховищ газу (ПСГ) і відновлює закупівлю природного газу у ВАТ "Газпром", - говорилося в повідомленні російського холдингу.

Раніше також з'явилася неофіційна інформація про те, що сторони ведуть переговори про відстрочку у сплаті боргу "Нафтогазом Україна" у розмірі 1,3 млрд дол. Проте офіційний представник "Газпрому" Купріянов повідомив, що "ніяких документів щодо відстрочок поки немає".

З 8 листопада 2013 р. "Нафтогаз" перестав закуповувати газ у російської монополії. Повідомлялося, що "Нафтогаз" має намір припинити закуповувати газ в РФ, якщо Газпром не погодиться на реструктуризацію боргу за газ, поставлений у серпні 2013 р. 13 листопада 2013 р. міністр енергетики і вугільної промисловості України Едуард Ставицький заявив, що "Нафтогаз" не може купувати газ у Газпрому до кінця поточного року. "Ми так вважаємо, що ми можемо до кінця року взагалі не закуповувати російський газ", - сказав він.

Раніше заступник голови правління "Газпрому" Андрій Круглов зазначав, що борг України "Газпрому" за газ на сьогоднішній день складає більше 1,3 млрд дол. Як зазначив керівник департаменту "Газпрому" Павло Одеров, Україна повинна за серпневі і жовтневі поставки.