ua en ru

Україна планує підписати новий контракт з RWE найближчим часом

Україна планує підписати новий контракт з RWE найближчим часом. Про це йшлося під час зустрічі голови Міненерговугілля Едуарда Ставицького з головним виконавчим директором RWE Supply &Trading GmbH Стефаном Юдішем, передає прес-служба міністерства.

Україна планує підписати новий контракт з RWE найближчим часом. Про це йшлося під час зустрічі голови Міненерговугілля Едуарда Ставицького з головним виконавчим директором RWE Supply &Trading GmbH Стефаном Юдішем, передає прес-служба міністерства.

"Диверсифікація поставок газу шляхом реверсу постачання природного газу із європейських країн в Україну відкриває для України перспективу входження в європейську систему спотової (біржової) торгівлі природним газом. Це забезпечить залучення європейських компаній у енергетичний сектор України", - заявив Ставицький.

Нагадаємо. раніше він заявляв, що перший газ від німецької RWE надійде в українські ПСГ у вересні. Закачка газу в українські ПСГ буде здійснюватися в рамках угоди між "Нафтогазом України" і RWE, яка вступить в силу з другої декади вересня. Обсяг газу, який німецька компанія буде зберігати в українських ПСГ, знаходиться в стадії узгодження.

В кінці червня 2013 року глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що для безперебійного транзиту газу з Росії в Європу в українських ПСГ до початку опалювального сезону має бути не менше 19 млрд куб. м газу. Він тоді підкреслив, що "Газпром" ніколи і ні при яких умовах не буде зберігати газ в підземних сховищах газу України. Він нагадав, що у "Газпрому" є суто негативний досвід закачування газу в українські ПСГ. "Ми прийняли дуже жорстке рішення: ніколи і ні при яких умовах не закачувати газ в українські ПСГ", - заявив у цьому зв'язку глава російської компанії. Робитися цього не буде, за його словами, які б вигідні умови Київ не пропонував.

Ставицький на початку липня запевнив, що Україна до середини жовтня накопичить в ПСГ 14 млрд куб. м, і запропонував, щоб "Газпром" закачав у ПСГ решта газу за свій рахунок або допустив до закачування RWE. "Якщо партнери є партнерами, то вони мають вирішувати це питання спільно", - зазначив Ставицький.

Україна вже кілька років намагається переглянути газові угоди з російським «Газпромом», вважаючи ціни на паливо завищеними, і шукає додаткові способи доставки газу з ЄС. "Нафтогаз України" і RWE уклали рамкову угоду про купівлю-продаж газу в травні 2012 року. У листопаді того ж року поставки газу почали здійснюватися через Польщу, а 28 березня 2013 року Україна отримала перший газ через Угорщину. Минулого тижня Ставицький пообіцяв, що у вересні Україна почне реверсні поставки газу з Європи через Словаччину в обсязі 10 млрд кубометрів на рік.

RWE