ua en ru

Україна передасть до МКС докази "паспортизації" Донбасу

Україна передасть до МКС докази "паспортизації" Донбасу Ілюстративне фото (mvdlnr.ru)

На окупованому Донбасі видали понад півмільйона фейкових "паспортів"

Україна збирає докази примусової паспортизації мешканців тимчасово окупованих територій Донбасу для передачі в Міжнародний кримінальний суд. Про це йдеться в повідомленні Офісу генпрокурора.

Повідомляється, що Офіс генпрокурора документує докази насильницької політики щодо паспортизації жителів окупованих районів Донецької та Луганської областей.

"Слідством встановлено, що наявність такого паспорта для осіб, працевлаштованих у структурах окупаційних адміністрацій, є обов'язковою умовою, адже його відсутність вважається підставою для звільнення", - йдеться в повідомленні.

Українська сторона розцінює такі дії як порушення міжнародного права, зокрема Женевської конвенції 1949 року про захист населення під час війни і ст. 75 Додаткового протоколу 1977 року.

За попередніми даними, на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей отримали більше 500 тис. псевдопаспортів - 300 тис. і 200 тис. відповідно.

Нагадаємо, раніше Служба безпеки України допустила, що роздача так званих "паспортів" на окупованому Донбасі є засобом легалізації російських найманців.